Poliisi: Pääkaupunkiseudun vuokra-asunnoissa hämäräbisneksiä – Helsingin kaupunki myöntää ongelman

3:04

Pääkaupunkiseudulla on lukuisia vuokra-asuntoja, joita on käytetty huumeiden välivarastoina tai niissä on majoitettu ilman laillista oleskeluoikeutta maassa olevia ja käännytyspäätöksen saaneita ihmisiä.

MTV:n Rikospaikka-ohjelman mukaan Helsingin poliisilla on ollut tutkinnassa tapaus, jossa vuokra-asunnosta löytyi viisi luvattomasti maassa ollutta henkilöä. Kolme heistä oli paperittomia ja kahdelle oli annettu käännytyspäätös.

"Emme ole voineet välttyä yksittäistapauksilta"

Helsingin kaupungin valmius- ja turvallisuusyksikön vs. päällikkö Anssi Vuosalmi muistuttaa, että Helsingin kaupunki on Suomen suurin vuokranantaja, jolla on kymmeniä tuhansia asuntoja.

– Tietystikään mekään emme ole voineet välttyä tällaisilta yksittäisiltä tapauksilta. 

Vuosalmen mukaan Helsingin kaupungilla ei ole mahdollisuutta valvoa, mitä vuokralainen asunnossaan tekee.

–  Jos saamme tietoomme rikollista menettelyä, teemme tarvittavat toimenpiteet, on se sitten tutkintapyyntö tai joku muu mahdollinen toimenpide.

Kaupunki on pohtinut keinoja

Helsingin kaupunki on tunnistanut ilmiön, ja se on pohtinut keinoja siihen puuttumisen, Vuosalmi kertoo. Kaupunki on käynyt asiaa läpi myös poliisin ja kansaeläkelaitoksen kanssa.

Vuosalmen mukaan hallinnollinen torjunta voisi olla yksi vaihtoehto kitkeä rikollisuutta vuokra-asunnoista. Hallinnollisella torjunnalla tarkoitetaan muita kuin rikostutkinnallisia keinoja, ja sitä käytetään muualla maailmassa esimerkiksi lupaharkintatilanteissa.

– Suomessa tällaiselle ei ole vielä ollut käytäntöä, ja lainsäädännöllinen pohjamme ei sitä oikeastaan mahdollista täysimääräisesti, Vuosalmi sanoo.

Hallinnollisen torjunnan lainsäädönnöllistä pohjaa kannattaisi Vuosalmen mielestä selvittää valtakunnan tasolla.

– Tämä ei ole pelkästään Helsingin asia, vaan nimenomaan yhteinen koko Suomelle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja