Poliisi oli jo tavoittanut epäillyn, kun Kemin rautatieasemalla rysähti – näin tapahtumat etenivät

Poliisi vastaanotti eilen 6.5. Kemin rautatieasemalta erikoisen ilmoituksen. Ilmoituksen mukaan kaksi nuorta henkilöä oli tyhjentänyt jauhesammuttimen raiteille ja poistunut paikalta.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Kittilän poliisiasemalta kertoo, että ilmoitus tuli Kemin ratapihalta kello kymmenen aikaan illalla. Poliisipartio tavoitti melko nopeasti Kemin keskustasta tuntomerkkeihin sopivan alle 18-vuotiaan nuoren miehen.

Poliisin tavoittama nuori mies tunnusti tyhjentäneensä jauhesammuttimen junaraiteille. Puhuttelun aikana partio sai VR:n junanohjaukselta lisää tietoa nuorten edesottamuksista: nuorukaiset olivat myös asettaneet raiteille jarrutuskengän, johon Kolarista tullut tavarajuna oli törmännyt. Jarrutuskenkä on muutaman kilon painoinen väline, jonka avulla junia estetään liikkumasta raiteilla. Junan veturi vaurioitui törmäyksessä.

– Veturi ajoi jarrutuskengän yli. VR:n junanohjauksesta kerrottiin, että oli suuri vaara, että juna olisi voinut suistua raiteiltaan.

Poliisi on kiinnostunut selvittämään, mistä raiteille asennettu jarrutuskenkä on peräisin. Tällä hetkellä olettama on, että jarrutuskenkä on anastettu ratapihalta ja asetettu raiteille jauhesammuttimen tyhjentämisen yhteydessä saman illan aikana.

Esitutkinta on vasta alussa ja poliisi pyrkii seuraavaksi aloittamaan kuulustelut sekä keräämään valvontakameroiden materiaalit. Poliisi tutkii tekoa törkeänä vahingontekona ja liikenteen häirintänä.

VR:n liikenne- ja turvallisuusjohtaja Ilkka Heiskanen kuvailee aineellisia vahinkoja rahallisesti pieniksi. Hän ei muista nähneensä urallaan vastaavaa tapausta.

– Tästä aiheutui veturille pienempiä vaurioita. Raiteet pysyivät kunnossa, niistä ei löytynyt vikaa tarkastuksessa.

Juna oli saapumassa rautatieasemalle, minkä vuoksi junan vauhti oli melko hiljainen.

– Aina kun raiteilla on sinne kuulumattomia esineitä, siinä on mahdollinen vaaratilanne kyseessä.

Lue myös:

    Uusimmat