Poliisi nappasi kansainvälisen huumeliigan ja takavarikoi aineita 700 000 euron arvosta: Huumeita levitettiin "postilaatikkoautoilla", tietoja vaihdettiin salatuilla satelliittipuhelimilla...

Keskusrikospoliisi kertoo paljastaneensa pääkaupunkiseudulla toimineen laajamittaisen huumeliigan. Huumeita takavarikoitu yli 700 000 euron arvosta.

Poliisin mukaan lähinnä virolaisista ja suomalaisista koostuneen, kansainvälisen rikollisryhmän harjoittama huumausaineiden laajamittainen levitys tapahtui pääkaupunkiseudulla vuosina 2019 ja 2020.

Rikoskokonaisuudessa takavarikoitujen huumausaineiden katukauppa-arvo on noin 700 000 euroa. Esitutkinnassa on takavarikoitu yhteensä noin 35 kiloa amfetamiinia ja metamfetamiinia, vajaa 1 200 Subutex-tablettia, noin 13 500 Rivotril-tablettia sekä vajaat 20 000 euroa käteistä rahaa.

Epäilty rikoskokonaisuus koostuu neljästä epäillystä päärikoksesta. Kaikissa epäillyissä päärikoksissa on epäiltynä vuonna 1966 syntynyt virolainen mies. Poliisi epäilee hänen olleen keskeinen toimija rikollisryhmän toiminnassa.

Miehen lähimpinä kumppaneina uskotaan toimineen vuonna 1986 syntyneen virolaisen miehen ja vuonna 1970 syntyneen suomalaisen miehen. Kolmikkoa epäillään useista törkeistä huumausainerikoksesta.

Päärikosten poliisi uskoo tapahtuneen tammi-huhtikuun välisenä aikana vuonna 2020 Tuusulan Hyrylässä, Vantaan Koivukylässä sekä Helsingin Puotilassa, Itäkeskuksessa ja Sörnäisissä.

– Alussa ryhmän toiminnassa käytettiin huumausaine-erien luovutuksissa niin sanottuja "postilaatikkoautoja", eli henkilöautoja, jotka jätettiin lukitsematta parkkipaikalle ja niiden avulla huumausaine-erät siirrettiin välittäjältä ostajalle. Myöhemmin huumausaine-erien kuljettamiseen käytettiin taksia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista kertoo tiedotteessa.

Esitutkinnan perusteella rikollisryhmän toiminta on ollut järjestäytynyttä ja ryhmän jäsenillä on ollut erilaisia ja eritasoisia tehtäviä. Ryhmän toiminta, muoto ja jäsenet ovat kuitenkin muuttuneet jatkuvasti lähinnä poliisin kohdistamien toimien seurauksena. Poliisi epäilee rikollisryhmän käyttäneen toiminnassaan myös väkivaltaa ja väkivallalla uhkailua.

– Ryhmän rikolliseen toimintaan liittyvässä viestinnässä ei pääsääntöisesti käytetty perinteisiä puheluita, vaan yhteydenpito toteutettiin kahdenkeskisillä ulkona tapahtuvilla tapaamisilla, erilaisilla salatuilla viestisovelluksilla sekä salatuilla, niin sanotuilla satelliittipuhelimilla. Näillä toimilla on pyritty välttämään keskustelujen sisällön joutumista viranomaisten tietoon, Fagerström jatkaa.

Neljän päärikoksen lisäksi rikoskokonaisuudessa on tehty myös pienempiä huumausaine-erien ja huumausaineeksi luokiteltavien lääkkeiden takavarikoita. Esimerkiksi yhden epäillyn asunnon pakastimesta on löytynyt noin 600 grammaa amfetamiinia pakattuna myyntipakkauksiin.

Rikoskokonaisuuden esitutkinnassa on ollut vangittuna yli 20 epäiltyä, joista 14 on esitutkinnan valmistuttua edelleen vangittuna. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista, huumausainerikoksista, pahoinpitelyistä ja ampuma-aserikoksista.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja