Poliisi huomioi lisääntyneen väkivallan uhan, kun varustusta uudistetaan – "Mukavampi seurata kohdetta luodinkestävällä ajoneuvolla"

Poliisin kohtaama väkivalta on tilastojen mukaan kaksinkertaistunut Suomessa tällä vuosituhannella. Samoin poliisin voimakeinojen käyttö on kaksinkertaistunut. Poliisin suorituskykyä on osittain parannettu väkivallan uhan takia, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen.

– Poliisin pitää varautua siihen, että se kohtaa vastarintaa ja uhkatilanteita, mitkä olivat aikaisemmin harvinaisempia kuin tänä päivänä, Alanen sanoo.

Poliisin varusteita uudistetaan sitä mukaa, kun valmistustekniikka ja -materiaalit kehittyvät, Alanen kertoo. Väkivallan uhka on Alasen mukaan huomioitu esimerkiksi luotisuojatuissa panssariajoneuvoissa, jotka ovat tulleet poliisin käyttöön tämän vuoden aikana.

– Jos poliisi ajaa takaa kohdehenkilöitä ja takaa-ajettavasta autosta ammutaan poliisia kohti, on mukavampi seurata kohdetta luodinkestävällä ajoneuvolla kuin tavallisella henkilöautolla, Alanen sanoo.

Poliisi uusi hiljattain myös valtaosan aseistuksestaan kilpailutuksen myötä.

Jokaisella poliisilla on henkilökohtaiset varusteet

Poliisi varustautuu hälytystehtävälle alkutietojen perusteella, Alanen kertoo. Tehtävästä tehdään riskiarvio, minkä mukaan valitaan varusteet sekä päätetään, lähdetäänkö paikalle yhden vai useamman partion voimin.

Alanen ei avaa yksityiskohtia varustuksesta.

– Se, minkälaisilla varusteilla tai välineillä poliisi varautuu hoitamaan työtehtäviään, kuvaa poliisin suorituskykyä, ja se ei ole julkista tietoa, Alanen sanoo.

Jokaisella poliisilla on henkilökohtainen välinevyö. Alasen mukaan suurin osa niin sanotuista perusvarusteista on kaikilla mukana. Niitä ovat henkilökohtainen virka-ase sekä esimerkiksi käsiraudat, kaasusumutin ja etälamautin. Järeämpää varustusta edustavat kiväärikaliiberin aseet, Alanen kertoo.

Osa välineistä on poliisilla aina mukana ja osaa käytetään työtehtävien mukaan. Osa varusteista voi myös olla ajoneuvossa mukana.

Voimankäyttövälineet koulutetaan

Kaikki poliisiopiskelijat käyvät voimankäyttökoulutuksen Poliisiammattikorkeakoulussa, kertoo rehtori Kimmo Himberg. Koulutukseen kuuluu fyysinen voimankäyttö sekä voimankäyttövälineet.

Himbergin mukaan välineitä ovat teleskooppipatukka, käsiraudat, etälamautin sekä henkilökohtaisen virka-ase. Myös kivääriaseet kuuluvat koulutukseen.

Uudet välineet huomioidaan opetuksessa. Virankäyttöön tulevat uudet aseet koulutetaan myös nykyisille poliiseille täydennyskoulutuksena.

Poliisiopiskelijoiden koulutus nojaa käytännön harjoitteluun, Himberg kertoo. Himbergin mukaan poliisikoulutus on pysynyt periaatteiltaan samana pitkään, eikä viime aikojen uhkatilanteet ole vaikuttaneet opetuksen sisältöön.

– Se, kuinka yleistä väkivalta poliisia kohtaan on, ei muuta koulutusta, Himberg sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat