Poliisi epäilee: Kolmikko kavalsi kuparia miljoonan euron arvosta

Poliisi epäilee kolmen miehen kavaltaneen vaasalaisyritykseltä romukuparia yli miljoonan euron arvosta vuosina 2000-2008.

Kupari on myyty toiselle yritykselle, jonka toiminnasta vastaavia epäillään myös rikoksista.

Keskusrikospoliisin syksyllä 2009 käynnistämässä esitutkinnassa on tähän mennessä selvinnyt, että kolmea vaasalaismiestä epäillään todennäköisin syin törkeästä kavalluksesta ja muista niihin liittyvistä rikoksista.

Kuulustelukertomuksista käy ilmi, että kuparia on myyty romua ostavalle yritykselle virheellisillä laskuilla siten, että laskuihin on merkitty väärä paino ja osin väärä kuparilaatu. Kuparin paino on merkitty todellisuutta pienemmäksi ja osa A-laadun kuparista on myyty B-laatuna. B-laadun kuparin hinta on alhaisempi kuin A-laadun kuparin.

Asianomistajan laskelman mukaan kavalletun kuparin arvo on yli miljoona euroa.

Rikoshyöty jaettiin kolmen hengen kesken

Rikoksista epäillyt kolme vaasalaismiestä ovat tiettävästi jakaneet saamansa hyödyn kolmeen osaan.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että kavalletun kuparin myynnissä on käytetty bulvaaneita. Heille on maksettu korvaus, jonka määräksi eri henkilöt ovat kertoneet 100-1 000 euroa kuormalta tai noin 10 prosenttia kuorman arvosta.

Pääepäiltyjen saamasta rahamäärästä on maksettu bulvaaneina toimineiden henkilöiden palkkiot.

Myös kuparin ostajaa epäillään

Myös kupariromua ostaneen yhtiön toiminnasta vastaavia henkilöitä epäillään rikoksista. Ostajatahon vakavimpana rikosnimikkeenä on esitutkinnassa tutkittu törkeää rahanpesua.

Esitutkinnassa rikoksesta epäiltyjen henkilöiden osalta rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa törkeä veropetos, törkeä kirjanpitorikos, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu ja rahanpesun ilmoitusrikkomus.

Esitutkinta on vielä kesken. Asia siirtynee syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjänvirastoon alkuvuonna.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat