Poliisi epäilee: KMS:llä oli nukkehallitus

Poliisi epäilee, että Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksellä (KMS) oli nukkehallitus.

Tänään valmistuneen esitutkinnan perusteella rekisterimerkintärikoksesta epäillään kuutta ihmistä. STT:n tietojen mukaan joukossa on papereihin merkitty kolmihenkinen hallitus sekä ne, joiden otaksutaan käyttäneen todellista valtaa yhdistyksessä.

Rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista ei kerro epäiltyjen nimiä. Hän kuitenkin vahvistaa, että keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonenei ole yksi heistä.

Korhosen nimi on ollut esillä muun muassa siksi, että viime eduskuntavaaleissa avokätisesti rahaa jakanut KMS perustettiin hänen työhuoneessaan. Hän on sanonut, ettei ole osallistunut yhdistyksen toimintaan.

Yhdistysrekisterin mukaan KMS:n hallitukseen kuului puheenjohtaja asianajaja Pekka Lindin lisäksi kaksi muuta miestä.

STT:n tietojen mukaan muut epäillyt ovat tuettavien listat laatinut Nova Groupin entinen toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki, Nova-kiinteistökehityksen entinen toimitusjohtaja Arto Merisalo sekä keskustan yhteyspäällikkö Lasse Kontiola. Hän auttoi KMS:n perustamisessa ja hoiti joitakin rahansiirtoja.

Lind ei halunnut torstaina kommentoida tilannetta STT:lle. Myös Merisalo totesi, ettei puhu keskeneräisistä asioista. STT ei ole tavoittanut Kontiolaa eikä Yli-Saunamäkeä.

Kirjanpidossa epäselvyyksiä

KMS:n toiminnassa epäillään myös kirjanpitorikkomusta. Siltamäen mukaan kuudelta epäillyiltä on pyydetty kannanottoa siihen, vastasiko kirjanpidosta hallitus vai joku muu.

Kokonaisuus lähtee seuraavaksi syyteharkintaan kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäiselle.

Rekisterimerkintärikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai jopa kolme vuotta vankeutta. Kirjanpitorikkomuksesta voidaan tuomita korkeintaan sakkoja.

Rekisterimerkintärikokseen voi syyllistyä, jos antaa rekisteriä pitävälle viranomaiselle väärän tiedon aiheuttaakseen oikeudellisesti merkittävän virheen. Myös tällaisen virheen avulla itselleen tai toiselle hyötyä junaileva voidaan katsoa syylliseksi rikokseen.

(MTV3 - STT)

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen vastailee muun muassa yhteyspäällikkö Lasse Kontiolan asemaan liittyviin kysymyksiin. Eeva Lehtimäki haastattelee.

Lue myös:

    Uusimmat