Mainos

Poliiseista pula kielivaatimusten takia – pitääkö turvapaikkatutkijan osata ruotsia?

Vaatimukset ruotsin kielen taidosta vaikeuttavat eläkkeellä olevien poliisien palkkaamista apuvoimaksi turvapaikkatutkintaan.

Rekrytointiongelmista kuullut apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kysyy sisäministeriöltä, voisiko kelpoisuusvaatimuksissa joustaa.

Sisäministeriö voisi mahdollisesti myöntää viranhaltijoiden kielitaitovaatimuksiin erivapauden. Hallituksen esityksen mukaan erivapaus on tarkoitettu esimerkiksi sellaisiin tilanteisiin, joissa kielitaitovaatimukset ovat tarpeettomia viran hoitamiseksi ja hakijalla on muutoin hyvät edellytykset hoitaa virkaa.

Perustuslakivaliokunta puolestaan on todennut, että vaatimuksissa voisi olla joissakin tapauksissa jopa nykyistä erivapauspykälää joustavampi.

Pajuoja itse katsoo, että ruotsin kielen taitoa koskevien vaatimusten tarpeellisuuden voi turvapaikkatutkinnassa perustellusti kyseenalaistaa.

– Kysymyshän on nopeasti syntyneestä ja poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa jo eläkkeelle jääneitä poliisimiehiä rekrytoitaisiin määräaikaisesti ja vain turvapaikanhakijoita koskeviin tehtäviin, Pajuoja muotoilee.

Pajuoja pyytää ministeriöltä vastausta ensi kuun puoliväliin mennessä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja