Poikkeusluvilla ammuttiin neljä ahmaa, luonnonsuojelujärjestöt valittivat kahdesta luvasta hallinto-oikeuteen

Tältä näyttää harvinainen kohtaaminen ahman kanssa – näin peto lähestyy hiihtäjää Ristijärvellä 3:11
Tältä näytää harvinainen kohtaaminen ahman kanssa: Näin peto lähestyy hiihtäjää Ristijärvellä.

Kuluneena talvena metsästettiin poikkeusluvin neljä ahmaa. Kahdesta poikkeusluvasta Suomen luonnonsuojeluliitto valitti ympäristöjärjestö WWF:n avustamana Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kaksi metsästettyä ahmaa linkittyi järjestöjen mukaan sellaisiin suojelualueisiin, jotka on perustettu ahman suojelulle. Toinen eläin oli suojelualueella ja toinen tällaisen suojelualueen läheisyydessä.

Järjestöjen mielestä ahman suojelun ja porotalouden yhteensovittamiseen on haettava kestävämpiä ratkaisuja kuin erittäin uhanalaisen lajin metsästys. Yksi ratkaisu olisi järjestöjen mielestä reviiripohjaiset eli ahman onnistuneiden pesintöjen määrän perusteella paliskunnalle maksettavat porovahinkojen korvaukset.

Lisäksi poronhoitoalueen etelärajaa tulisi nostaa pohjoisemmaksi, jotta voitaisiin vähentää porovahinkoja sekä saataisiin lisää elintilaa suurpedoille ja metsäpeuralle, järjestöt ehdottavat.

Tällä haavaa Suomessa elää noin 390 ahmaa.

Mustat talvet tuovat mukanaan sakaalit ja muut tulokaslajit – norppa ja ahma vakavassa vaarassa: Näin Suomen tuttu eläinlajisto mullistuu 3:39
Mustien talvien myötä ahma on vakavassa vaarassa, kertoo asiantuntija.

Lue myös:

    Uusimmat