Poikkeuksellisen laajaa talousrikosvyyhteä tutkittu Lapissa lähes kolme vuotta: Kuusikko sai rikoksillaan ainakin 2,6 miljoonaa euroa

Lapin poliisilaitoksen talousrikosyksikössä vuodesta 2017 tutkinnassa olleen, kahdesta rikosasiasta koostuvan rikoskokonaisuuden tutkinta on saatu päätökseen ja asia siirtynyt syyteharkintaan.

Poliisin mukaan tutkintanimikkeinä kokonaisuudessa on ollut useita törkeitä velallisen epärehellisyyksiä, useita törkeitä kirjanpitorikoksia, velkojansuosinta sekä tilintarkastusrikos.

Edellä mainitun lisäksi henkilöitä on kuultu epäiltyinä avunannoista edellä mainittuihin rikoksiin sekä tutkittu liiketoimintakieltoon määräämisen edellytykset.

Juttukokonaisuuden syyttäjänä toimii aluesyyttäjä Heikki Arjas.

Rikoksesta epäiltynä kuusi ihmistä

Kokonaisuudessa rikoksesta epäiltyinä on yhteensä kuusi henkilöä, joista kahta pidetään jutun päätekijöinä.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että toinen päätekijöistä on omistanut tutkinnan kohteena olleet yhtiöt. Avunannosta epäiltyinä on ollut yhtiöiden taloushallinnossa työskennelleitä henkilöitä sekä yhtiöiden tilintarkastaja. Edellä mainitun lisäksi tilintarkastajaa epäillään tilintarkastusrikoksesta.

Keskeisiltä osin rikosepäilyt liittyvät poliisin mukaa kolmesta yhtiöstä koostuvan konsernirakenteen sisällä tapahtuneisiin epäiltyihin velallisen rikoksiin. Törkeiden kirjanpitorikosten ja tilintarkastusrikoksen osalta tekotapana on ollut yhtiöiden kirjanpidon ja tilinpäätösten manipulointi velallisrikosten edesauttamiseksi.

Motiivina menettelylle epäillään olleen pyrkimys välttää maksuvelvoitteita tyhjentämällä yhtiöitä varoista, jättäen maksuvelvoitteet konkurssiin meneviin yhtiöihin.

Taloudellista hyötyä saavutettu ainakin 2,6 miljoonaa euroa

Poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella epäillyt rikokset on toteutettu suunnitelmallisesti ja niiden avulla on saatu erittäin merkittävää oikeudetonta taloudellista hyötyä itselle ja vahinkoa velkojille. Epäillyillä teoilla saavutettu oikeudeton taloudellinen hyöty tai vahinko velkojille on yhteensä vähintään 2,6 miljoonaa euroa.

Poliisi on turvannut tekijöiden omaisuutta vastaamaan myöhemmin oikeudessa mahdollisesti tuomittavia vahingonkorvauksia tai vaihtoehtoisesti rikoksen tuottaman oikeudettoman hyödyn menettämisen täytäntöönpanoa.

Lapin mittakaavassa rikosepäilyihin liittyvää aiheutettua taloudellista vahinkoa ja saavutettua rikoksen tuottamaa oikeudetonta hyötyä, voidaan poliisin mukaan pitää poikkeuksellisen suurena.

Lue myös:

    Uusimmat