Oulun "pizzamafiosoille" liuta syytteitä, kirjanpitäjälle tekaistiin yli 630 000 euron ostokuitti – perheen asianajajalle syyte rahanpesusta

Oulun käräjäoikeudessa alettiin torstaina käsitellä niin sanottuun ”pizzamafiakokonaisuuteen” liittyviä talousrikoksia.

Nyt käsiteltävänä olevassa jutussa syytettyinä on kaksi turkkilaistaustaista veljestä, kaksi suomalaisnaista sekä heidän oululainen lakimiehensä.

Rikosten tutkinta on aloitettu jo vuonna 2013. Syytekohtia on kaikkiaan 22.

Juttu liittyy laajaan kokonaisuuteen, jossa on aiempina vuosina tutkittu useita maahanmuuttajataustaisen suvun pizzeriatoimintaan liittyviä väkivalta- ja talousrikoksia useilla eri paikkakunnilla.

Syyttäjä vaatii toiselle turkkilaismiehelle neljän vuoden ja kuuden kuukauden mittaista vankeusrangaistusta. Miehen yhtiökumppanille, oululaisnaiselle syyttäjä vaatii kolmen vuoden ja kuuden kuukauden pituista vankeusrangaistusta. Oululaiselle asianajajalle syyttäjä vaatii kahden vuoden ja yhden kuukauden pituista vankeusrangaistusta. Toiselle syytettynä olevalle turkkilaisveljekselle ja toiselle suomalaisnaiselle syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia.

Lisäksi rikosvyyhdissä on mukana kaksi osittain Turkissa asuvaa turkkilaismiestä, joita ei ole päästy toistaiseksi kuulemaan puuttuvien osoitetietojen vuoksi.

Jutun rikosnimikkeitä ovat kiskonnantapainen työsyrjintä, kaksi törkeää velallisen epärehellisyyttä, viisi törkeää kirjanpitorikosta, kolme törkeää veropetosta, kuusi rekisterimerkintärikosta, veropetos, kirjanpitorikos, törkeä petos ja petos.

Tekaistuja kuitteja, maksamattomia palkkoja

Syyttäjän mukaan päätekijä, toinen turkkilaisista miehistä, on muun muassa tehtaillut ravintolansa Etrusco Restaurants Ay:n kirjanpitäjälle tekaistuja kuitteja, joiden mukaan ravintolaan olisi tehty ostoja Kylmänen Food Oy:ltä 632 084 euron edestä, vaikka tositteiden mukaisia ostoja ei ollut todellisuudessa tapahtunut.

Menettelyn seurauksena ravintolan vähennyskelpoisten menojen ja ostojen sisältämien arvonlisäverojen määrä on vuosilta 2011 ja 2012 ilmoitettu mainitun määrän liian alhaisena. Tämän seurauksena ravintolan kaupparekisteriin merkityille yhtiömiehille on määrätty 265 279 euron verran liian vähän tuloveroa ja ravintolalle 73 486 euroa liian vähän arvonlisäveroa.

Menettelyllä on syyttäjän mukaan tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti. Veropetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Lisäksi päätekijä on syytteiden mukaan erehdyttänyt Verohallintoa ilmoittamalla liian suuria vuokrakuluja, ja Kelaa ilmoittautumalla työttömäksi ja hakemalla asumistukea. Lisäksi hän on jättänyt maksamatta ravintolansa Irakista, Kreikasta ja Nigeriasta kotoisin oleville työntekijöilleen palkkoja.

Oululainen lakimies on syyttäjän mukaan syyllistynyt rahanpesuun ja rekisterimerkintärikokseen. Hän on ottanut vastaan ja pitänyt itsellään tai lakiasiaintoimistonsa tilille talletettuna 140 500 euroa kahden päätekijän hänelle luovuttamia laittomia rahoja. Rahat on myöhemmin luovutettu eteenpäin sijoituksina ja lainoina. Miehellä on aikaisempi talousrikostuomio.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2010–2014 aikana.

Vastaajat kiistävät lähes kaikki rikokset. Massiiviseen oikeudenkäyntiin on varattu ensi syksylle aikaa kahdeksan viikkoa loka-marraskuussa. Istuntopäiviä on varattu 24.

Lue myös:

    Uusimmat