Poikkeuksellisen hyvin säilynyt egyptiläishauta on tutkijoiden aarreaitta – "Se kertoo millä tavalla on suhtauduttu hautakulttiin"

Egypti yllättää arkeologeja edelleen 7:54
Egyptin hautalöydöstä keskusteltiin Aamun Huomenta Suomessa.

Egyptissä löydetty, poikkeuksellisen hyvin yli 4000 vuotta säilynyt hauta antaa tutkijoille arvokasta tietoa muinaisen Egyptin hautakulttuurista, arvioi Helsingin yliopiston egyptologi Patricia Berg.

Egyptin muinaismuistoministeriö tiedotti vastikään, että Sakkaran argeologiselta alueelta on löydetty yli 4000 vuotta vanha hauta, jonka seinämaalaukset ovat säilyneet hyvin. Hauta on Egyptin Vanhan valtakunnan viidennen dynastian ajoilta.

Aamun Huomenta Suomessa vierailleen Egyptologi Patricia Bergin mukaan hautalöytö ei sinänsä ole harvinainen, mutta haudan hyvä kunto tekee löydöksestä poikkeuksellisen.

Hänen mukaansa kokonainen hauta antaa tutkijoille erinomaisen kuvan aikakauden hautakulttuurista Egyptissä.

– Se kertoo millä tavalla on suhtauduttu hautakulttiin ja korkeassa asemassa oleviin virkamiehiin.

Aiemmin uutisoitiin, että haudan uskotaan kuuluneen faarao Nefer-Ir-Ke-Ren hovissa työskennelleelle puhdistaumispapille, jonka nimi oli Wahtye.

Egyptiläisten oma saavutus

Haudan löysi egyptiläinen arkeologien ryhmä. Bergin mukaan egyptiläisten oma työ muinaislöytöjen etsimiseksi on lisääntynyt viimeisen 20 vuoden aikana selvästi.

– He tekevät todella isoissa ryhmissä sitä arkeologista työtä. He kattavat suuria alueita etsinnöillä.

Vasta viime kuussa Egyptin muinaismuistoministeriö tiedotti, että samalta alueelta löytyi lukuisia kissan muumioita ja kokoelma harvinaisia, muumioituneita hyönteisiä.

Bergin mukaan kaivauksia on tehty alueella 1800-luvulta lähtien. Muinaismuistoja kaivetaan yhä tänäkin päivänä esiin perinteisin menetelmin, eli lapioin ja hartiavoimin.

Lue myös:

    Uusimmat