Poikien ahdistelija on usein aikuinen nainen

Pojat joutuvat seksuaalisen häirinnän uhreiksi lähes yhtä usein kuin tytötkin, mutta he uskaltautuvat kertomaan asiasta tyttöjä harvemmin. Jopa ammattilaiset saattavat vähätellä poikien kokemuksia.

Vastikään julkaistun Seksuaalinen häirintä -kirjan kirjoittaneen tutkijan Hanna Vilkan mukaan kulttuuri on syypää siihen, että poikiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ei tule ilmi yhtä selkeästi kuin tyttöjen kaltoinkohtelu.

- Intiimit ehdotukset pitää ottaa imarteluna vastaan. Jos ne kokee häirintänä, kokee poika tai mies itsekin olevansa toisenlainen kuin muut eikä asiasta puhuta avoimesti, Vilkka sanoo.

Väestöliiton vajaat kaksi vuotta sitten julkaistun Eikö se kuulu kenellekään? -kirjan mukaan vähintään ehdottelun tasoista häirintää on kokenut kahdeksasluokkalaisista tytöistä joka neljäs ja pojistakin lähes yhtä moni, joka viides.

- Pojilta odotetaan pärjäämistä, seksuaalista rohkeutta, vahvuutta, riskien hallintaa ja irtiottoa vanhempien suojasta. Pojille kehittyy tästä malli olla oikealla tavalla maskuliininen. Joskus tämä miehisyyden malli voi olla liian ahdas. Pojille voi olla epäselvää tai mahdottoman tuntuista, että myös hän voi olla uhri, kirjassa sanotaan.

Naiset koskettelevat äidillisyyden varjolla

Hanna Vilkan mukaan alaikäisen pojan häiritsijä on useimmiten aikuinen nainen, vaikka asialla voi olla myös mies. Samaa mieltä on Väestöliiton kirjan kirjoittamisessa mukana ollut erityistason seksuaaliterapeutti Kirsi Porras.

Vilkan mukaan vanhemmat naiset saattavat ajatella, että he voivat äidillisesti puuttua toisen intimiteettirajoihin herkemmin kuin muut.

- Vaikka se olisi hyväntahtoistakin, voi poika kokea sen häirinnäksi.

Väestöliiton mukaan naisen tekemää hyväksikäyttöä ei välttämättä edes ymmärretä rikokseksi, vaan naisen pojalle antamaksi seksiopetukseksi. Toisaalta pelko leimautumisesta homoksi vaikeuttaa avun hakua silloin, kun poika joutuu miehen tai toisen pojan häirinnän uhriksi.

Pojat kokevat häirintää myös koulussa ikätoveriensa taholta.

- Se on sellaista homottelua, sukupuolen merkkien arvioimista ja vähättelyä sekä seksuaalisen kyvyttömyyden osoittamista, kertoo Vilkka.

Suuri osa häirinnästä jää piiloon

Tietoja poikien kokemasta vakavasta seksuaalisesta väkivallasta liikkuu julkisuudessa varsin vähän. Oulussa raiskattiin helmikuussa 14-vuotias poika, ja poliisi piti tapausta hyvin harvinaisena.

- Paljon tapahtuu sellaista häirintää ja toisen intiimirajoihin puuttumista, joka ei koskaan tule mihinkään rekisteriin, Vilkka sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että poikien joutuminen raiskausten uhreiksi olisi yleistä.

- Tuskin Suomessa ollaan vielä niin väkivaltaisia, että ihan hirveästi tapahtuisi tuon luokan häirintää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat