Pohjoismaat valitsivat yhteisen taisteluasun – tuttu maastokuvio säilyy

Valinta pohjoismaiden ensimmäisestä yhteisestä taisteluasuhankinnasta on tehty, kertoi Puolustusvoimat tiistaina. Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan yhteiset Nordic Combat Uniform (NCU) -taisteluasut tulevat Suomessa käyttöön ensi vuodesta alkaen.

NCU-taisteluasua käytetään Suomessa nykyisin palveluskäytössä olevan M05-asun rinnalla, Puolustusvoimien logistiikkalaitos kertoo tiedotteessa.

Puitesopimus mahdollistaa Puolustusvoimille NCU-hankinnat 65 miljoonan euron arvoon asti, logistiikkalaitos kertoo. Hankkeen kokonaisarvo kaikkien pohjoismaiden asuhankinnat huomioon ottaen voi olla enintään 425 miljoonaa euroa.

Pohjoismaiden puolustusvoimien logistiikka- ja materiaalilaitosten edustajat allekirjoittivat taisteluasuhankintaan liittyvän aiesopimuksen Oslossa tiistaina. Suomesta sopimuksen allekirjoitti Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

NCU-taisteluasukokonaisuuden toimittajaksi valittiin norjalainen Oskar Pedersen AS. Vaihtoehtoja oli yhteensä neljä.

Asu arktisiin ja viidakko-olosuhteisiin

Puolustusvoimat kertoo NCU-taisteluasuhankkeen käynnistyneen vuonna 2016. Sen tarkoituksena on ollut hankkia neljän pohjoismaan puolustusvoimien käyttöön asukokonaisuus, joka vastaa tulevaisuuden taistelukentän vaatimuksiin. Hanke on osa pohjoismaista NORDEFCO-puolustusyhteistyötä.

Taisteluasukokonaisuus on kaikissa maissa yhtenäinen. Jokainen maa käyttää kuitenkin asuissa omaa kansallista maastokuviotaan ja hankkii myös päähineet, käsineet, jalkineet ja taistelijan suojavarusteet itsenäisesti, Puolustusvoimat kertoo.

Asuja on testattu mittavasti, sillä niiden käytettävyyttä on kokeiltu Euroopan lisäksi viidakko- ja aavikkoalueiden olosuhteissa. Suomessa pohjoismaiden yhtenäisten asujen kenttäkokeisiin osallistuivat Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin valmiusyksikköjen varusmiehistä muodostetut osastot. Asut olivat käytössä taistelukoulutuksessa ja päivittäisessä palveluksessa. Lisäksi Suomessa tutkittiin vielä erikseen asukokonaisuuksien toimivuutta arktisissa olosuhteissa

Lue myös:

    Uusimmat