Mainos

Pohjois-Ruotsissa satoi jo ensilumi – "Muutamassa paikassa oli ainoastaan parin viikon kesä"

Elokuuta on vietetty vain muutama viikko, mutta ensilumi on jo satanut Ruotsissa, kertoo Expressen. Ei ole tavatonta, että Kiirunassa saattaa kesän mittaan sadella satunnaisia hiutaleita, mutta nyt laskeutunut valkoinen on jo ensimmäinen ”oikea” lumi.

Ensilumi satoi maanantain ja tiistain välisenä yönä Låktatjåkkassa. Ruotsin korkein tunturiasema Låktatjåkka sijaitsee 1200 metrin korkeudessa, noin 90 kilometrin päässä Björklidenin kylästä Kiirunan kunnassa.

– Lumi satoi maanantaisen myrskyn yhteydessä. Tuulennopeus oli jopa 20 metriä sekunnissa, kertoo Johanna Dahlqvist Låktatjåkkan tunturiasemalta.

Tavatonta elokuinen ensilumi ei kuitenkaan ole: viime vuonna Kiiruna sai talvikauden ensipeitteen miltei samalla päivämäärällä.

– Paikka on melko korkealla tunturissa, joten tässä ei ole mitään epätavanomaista, tietää Johan Groth sääpalvelu Stormista.

Merkillisempää olisi ollut, mikäli lumi olisi satanut Kiirunan kaupungissa. Groth kuitenkin muistuttaa, että tunturissa saattaa olla tavanomaisesta poikkeavia ja äärimmäisiä sääolosuhteita. Pitkänomaisessa maassa säässä on runsaasti eroavaisuuksia sen sisälläkin.

– Tänä vuonna muutamassa sijainnissa oli ainoastaan parin viikon kesä, viime vuonna toisissa ei lainkaan, Johan Groth kertaa.

Meteorologinen syksy on jo osin alkanut. Nyt satanut lumi on sulanut pois tunturissakin, mutta oletettavaa on, ettei asukkaiden tule kauaa odottaa seuraavaa lumisadetta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.