Mainos

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ratsastaa kuvissa valkoisella hevosella – tarkkasilmäiset suomalaiset kiinnittivät huomion yhteen asiaan: "Emme tue hänen ideologiaansa millään tavoin"

0:40

Pohjois-Korea julkaisi tällä viikolla näyttäviä propagandakuvia maan johtajasta Kim Jong-unista ratsastamassa hevosella Baekdu-vuorella. Tarkkaavaisimmat huomasivat, että kuvissa näkyvä hevonen käyttää suomalaista tuotetta.

Maan virallisen tietotoimiston KCNA:n julkaisemissa kuvissa valkoisella hevosella näyttäisi olevan jalassaan Horze-merkkiset suojukset. Horze-ratsastustarvikkeet olivat pitkään osa suomalaista Finntack-yhtiötä, joka perustettiin Lahdessa vuonna 1982. 

Horze-tuotemerkki otettiin käyttöön vuonna 2003 ja liikkeitä on Suomessa tällä hetkellä Vantaalla, Tampereella ja Seinäjoella. Suomen lisäksi liikkeitä on Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Venäjällä. Työntekijöitä on noin 400.

Yrityksellä ei yhteyksiä Pohjois-Koreaan

Finntackin toimitusjohtaja Johannes Nevanlinna kuitenkin muistuttaa, että yhtiö myi Horzen Saksaan viime joulukuussa. Finntackilla ei ole yhteyksiä Pohjois-Koreaan, eikä toimitusjohtaja tiedä, miten jalkasuojukset ovat päätyneet tiukkojen talouspakotteiden alla elävään maahan.

– Se on mahdollisesti tapahtunut jonkin jälleenmyyjän kautta Aasiassa. Haluan korostaa, että emme tue hänen (Kim Jong-un) ideologiaansa millään tavoin. Meille tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, demokratia ja suvaitsevaisuus, sanoo Nevanlinna.

Hevosen jalkasuojukset ovat toimitusjohtajan mukaan hyvin tavanomainen tuote hevosharrastajien keskuudessa. Hän ei usko tapauksesta olevan haittaa yhtiölle.

Tulivuorella erityinen merkitys Koreassa

Kiinan rajalla sijaitsevalla Baekdu-tulivuorella on erityinen merkitys korealaisessa mytologiassa ja etenkin Kimien dynastian historiassa. Vuoren kerrotaan olevan Kim Jong-unin isän ja maan edellisen johtajan Kim Jong-ilin synnyinpaikka.

Korean niemimaan korkeimman, jopa 2 700 metrin korkeuteen kohoavan vuorenhuipun kerrotaan olevan myös myyttisen Dangun-hahmon synnyinsija. Legenda kertoo Dangunin perustaneen Korean kuningaskunnan noin 4 000 vuotta sitten.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja