"Suuri operaatio saa maailman hämilleen": Kim Jong-un teki Putinit – Pohjois-Korean johtajan näyttävien ratsastuskuvien taustalla "uhmakas viesti"

Pohjois-Korean valtiollinen media on julkaissut näyttäviä kuvia maan johtajasta Kim Jong-unista. Kuvissa Kim ratsastaa valkoisella hevosella Baekdu-vuorella.

Kiinan rajalla sijaitsevalla Baekdu-tulivuorella on erityinen merkitys korealaisessa mytologiassa ja etenkin Kimien dynastian historiassa. Vuoren kerrotaan olevan Kim Jong-unin isän ja maan edellisen johtajan Kim Jong-ilin synnyinpaikka.

Korean niemimaan korkeimman, jopa 2700 metrin korkeuteen kohoavan vuorenhuipun kerrotaan olevan myös myyttisen Dangun-hahmon synnyinsija. Legenda kertoo Dangunin perustaneen Korean kuningaskunnan noin 4000 vuotta sitten.

Suuri operaatio tiedossa?

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kim Jong-unin apulaiset ovat varmoja, että rakastettu johtaja suunnittelee "suurta operaatiota".

– Todistettuamme hänen suuria ajattelun hetkiään Baekdu-vuoren huipulla, kaikki hänen seuranaan olleet virkamiehet ovat vakuuttuneita ylitsevuotavasta tunteesta ja ilosta johtuen, että odottaa suuri operaatio, joka saa maailman hämilleen ja vie Korean vallankumouksen askeleen pidemmälle, KCNA:n artikkelissa sanaillaan.

Epäselvää on, mitä mahdollinen operaatio pitäisi sisällään. Kimin on kuitenkin aiemminkin nähty matkustavan vuorelle ennen suuria päätöksiään.

Uhmakas viesti

Vuonna 2017 Kim kävi Baekdulla sen jälkeen, kun Pohjois-Korea laukaisi historiansa suurimman mannertenvälisen ballistisen ohjuksen.

Myös tällä kertaa Pohjois-Korea on hiljattain testannut uudenlaista vedenalaisesti laukaistavaa ohjusta. CNN:n mukaan ohjuskoe oli jo 11. kerta toukokuun jälkeen.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan mukaan Kimin mahtipontinen vierailu vuorelle on uhmakas viesti, että Pohjois-Korea pysyy vahvana huolimatta kansainvälisistä pakotteista ja paineesta maan ydinase- ja ohjusohjelmaa kohtaan.

– Tämä on kannanotto (statement), uhmakkaan symbolinen viesti, Pohjois-Korea-asiantuntija Joshua Pollack Middleburyn kansainvälisen tutkimuksen instituutista sanoi Reutersille.

Myös Putin kuvattu hevosen selässä

Ratsastuskuvat eivät ole täysin poikkeuksellisia "suurista johtajista" puhuttaessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattiin vuonna 2007 ratsastamassa Tuvan tasavallan aroilla Venäjän tasavallan eteläisessä osassa. Putin on useamminkin kuvattu luonnon helmassa, usein myös ilman paitaa.

Lue myös:

    Uusimmat