Mainos

Pohjois-Irlannin itsehallinto vaarassa

Britannia saattaa vakoiluskandaalin takia keskeyttää Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolilaisten yhteishallinnon ja ottaa alueen suoraan hallintaansa.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlannin tuoreimman poliittisen kriisin on saanut aikaan vakoiluskandaali, johon on sekaantunut Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein. Kolmea puolueen työntekijää syytetään terroristeille hyödyllisten tiedustelutietojen hallussapidosta.

Britannian pääministeri Tony Blair yrittää vielä tänään löytää ratkaisun kiistaan kun hän tapaa Pohjois-Irlannin aluehallituksen pääministerin ja suurimman protestanttipuolueen johtajan David Trimblen Lontoossa. Trimble on uhannut erota, ellei Sinn Feiniä suljeta pois hallitusyhteistyöstä. Tämä merkitsisi myös yhteishallinnon loppua.

Tämänpäiväiset brittilehdet pitävät todennäköisenä, että Blair haluaa aikalisän ja ilmoittaa jo lähipäivinä Pohjois-Irlannin itsehallinnon joutuvan katkolle. Kaksi kovan linjan protestanttipuolueen DUP:n ministeriä erosi yhteishallituksesta jo eilen.

Viime perjantaina poliisin teki ratsian Sinn Feinin tiloihin Belfastissa. Turvallisuuslähteiden mukaan Sinn Fein on saanut käsiinsä tietoja Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeriöstä, muun muassa henkilökohtaisia tietoja Britannian Pohjois-Irlannin joukkojen komentajasta. Daily Telegraph -lehden mukaan etsinnöissä olisi löytynyt myös pääministeri Blairin ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puhelinkeskustelujen sisältöjä puhtaaksikirjoitettuna.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.