Pohjois-Irlannin ensimmäinen pääministeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut David Trimble on kuollut

Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen sorvaamisessa mukana ollut poliitikko nimettiin myöhemmin Britannian ylähuoneeseen.

Pohjois-Irlannin ensimmäinen pääministeri David Trimble on kuollut, kertoo Ulsterin unionistipuolue (UUP). Trimble sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä John Humen kanssa vuonna 1998.

Trimble oli kuollessaan 77-vuotias. Puolueen mukaan hän kuoli lyhyen sairauden jälkeen, mutta tarkempia tietoja ei heti ollut käytettävissä.

– Politiikan jättiläinen, rohkea poliitikko, vankkumaton unionisti ja ystävä. Mies, jolla oli rohkeutta ja näkemystä, kirjoitti UUP:n nykyinen johtaja Doug Beattie Twitterissä.

Trimble johti Ulsterin unionisteja vuosikymmenen vuodesta 1995 lähtien.

Vaikka brittimielinen Ulsterin unionistipuolue suosi Pohjois-Irlannin ja Britannian tiukkaa yhteyttä, Trimble sai puolueensa mukaan rauhanneuvotteluihin. Samalla hänestä tuli ensimmäinen puolueen puheenjohtaja 30 vuoteen, joka tapasi Irlannin pääministerin Dublinissa.

Vuonna 1997 Trimblestä tuli ensimmäinen unionistijohtaja, joka neuvotteli tasavaltalaisen Sinn Fein -puolueen kanssa.

Myös edesmennyt Suomen ex-pääministeri Harri Holkeri oli mukana Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä, kun rauhansopimus solmittiin.

Trimblestä tuli vuonna 2006 pääri, kun hänet nimettiin Britannian parlamentin ylähuoneen jäseneksi konservatiivien edustajana. Hän sai myös paronin arvonimen.

Brittipoliitikot ylistivät Trimblen rohkeutta

Britannian pääministeri Boris Johnson kuvaili Trimbleä sekä brittipolitiikan että kansainvälisen politiikan jättiläiseksi.

– (Hänet) muistetaan pitkään älykkyydestään, henkilökohtaisesta rohkeudestaan ja raivokkaasta päättäväisyydestään muuttaa politiikkaa parempaan, Johnson tviittasi.

Johnson kuvaili Trimblen taistelleen demokratian puolesta ja painotti tällä olleen merkittävä rooli "Pohjois-Irlannin viemiseksi rauhan tielle".

Irlannin pääministeri Micheal Martin kertoi Twitterissä olevansa syvästi suruissaan Trimblen kuoleman johdosta. Martinin mukaan Trimblellä oli "ratkaiseva ja rohkea rooli rauhan tuomiseksi Pohjois-Irlantiin".

Sinn Fein -puolueen varapuheenjohtaja Michelle O'Neill ylisti niin ikään Trimblen "erittäin merkittävää" osuutta rauhanprosessissa. Hän esitti Twitterissä osanottonsa Trimblen vaimolle, heidän neljälle lapselleen sekä edesmenneen poliitikon laajemmalle perhepiirille.

O'Neillin mukaan Trimblen rohkeus Pitkänperjantain sopimuksen kanssa on jättänyt perinnön, josta hänen perheensäkin voi olla ylpeä.

Pohjois-Irlannin rauhaa turvaava Pitkänperjantain sopimus allekirjoitettiin vuonna 1998.

Lue myös:

    Uusimmat