Pohjois-Haagassa puukotetun naisen taustalla järkyttävä kertomus: Naimisiin vain 14-vuotiaana – pahoinpideltiin läpi avioliiton

1:29
MTV Uutiset kertoi eilen Pohjois-Haagan puukottajan taustoista. Teon taustalla vaikuttaa olevan riitaista avioero.

Oikeuden asiakirjat piirtävät järkyttävän kuvan Pohjois-Haagan puukotuksesta epäillystä Hayder Abduljabbar Al-Hmedavistä. Al-Hmedavi vaikuttaa kohdistaneen entiseen puolisoonsa avioliiton aikana toistuvasti väkivaltaa ja myös rikkoneen saamaansa lähestymiskieltoa.

Poliisi sai viime vuoden helmikuun alussa tehtävän Raaseporissa sijaitsevaan kerrostaloon, jonka kellarissa nainen piilotteli lastensa kanssa. Hänessä oli jälkiä pahoinpitelystä.

Naisen potilaskertomus vahvisti, että tuoreiden jälkien lisäksi naisessa oli useita eri-ikäisiä jälkiä väkivallasta. Mustelmien ja arpien lisäksi hänessä oli myös polttojälkiä ja viiltohaavoja.

Lähestymiskieltoja ja avioero

Poliisi määräsi naista suojaamaan väliaikaisen lähetymiskiellon, ja myöhemmin helmikuussa tuli voimaan oikeuden määräämä lähestymiskielto. Samana päivänä laitettiin vireille myös parin avioero.

Lähestymiskieltoa ei ulotettu parin yhteisiin lapsiin, koska lapsiin kohdistunutta väkivaltaa ei selvityksissä ilmennyt.

Pariskunta tuomittiin avioeroon viime vuoden lopussa.

Naisen mukaan hän hän oli avioitunut Al-Hmedavin kanssa ollessaan vasta 14-vuotias. Mies oli tällöin parikymppinen. Pari oli avioliitossa 11 vuotta, ja naisen mukaan koko liitto oli väkivaltainen miehen esimerkiksi lyöden naista.

Toistuvaa väkivaltaa eri syistä

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli kohdistanut naiseen väkivaltaa suurehkolla sateenvarjolla, avaimenperällä ja sähköjohdolla, minkä lisäksi uhria oli vedetty tukasta ja lyöty nyrkillä.

Oikeuden mukaan miehen motiivina oli vaimon alistaminen. Nainen kertoi, että miehestä hän ei ollut totellut tätä. Toinen pahoinpitelykerroista liittyi naisen mukaan siihen, että mies oli suuttunut hänen koulunkäynnistään. Mies myös etsi naisen mukaan tekosyytä hänen pahoinpitelylleen.

Al-Hmedavi kiisti väkivallan, eikä muistanut rikospäivien tapahtumia, kertoen nauttineensa alkoholia.

Tämän vuoden tammikuussa mies sai tuomiot vuosina 2017 ja 2018 tapahtuneista naiseen kohdistuneista pahoinpitelyistä. Hän sai puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion ja hänet määrättiin maksamaan naiselle korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta yhteensä 4100 euroa.

Lähestymiskielto ei suojannut

Helsingin käräjäoikeus jatkoi lähestymiskieltoa tämän vuoden helmikuussa. Päätöksestä käy ilmi, että entisen pariskunnan välit olivat tulehtuneet. Mies oli käynyt jopa turvakodilla ja ilmoittanut sen henkilökunnalle, että "haluaa vaimonsa ja lapsensa".

Lähestymiskielto ei naista kuitenkaan suojannut. Al-Hmedaviä etsitään tällä hetkellä viime sunnuntaina tapahtuneesta puukotuksesta epäiltynä.

Hänet on vangittuna epäiltynä todennäköisin syin entisen puolisonsa murhan yrityksestä, ex-puolison ystävän tapon yrityksestä ja kolmen lapsensa törkeistä pahoinpitelyistä.

Huomenta Suomessa pohdittiin, onko lähestymiskiellosta mitään apua naiselle, joka yrittää saada suojaa väkivaltaiselta ex-mieheltä.

7:33

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja