Mainos

Pohjanmaan rannikon juhannus: Juhannussalko, savusauna ja pidron peluuta

Länsirannikolla juhannuksenvietossa sekoittuvat periruotsalaiset ja perisuomalaiset perinteet: kalasoppa, tanssit ja juhannussalko, jota tullaan katsomaan mieluiten veneellä. Pohjanmaan rannikolla pelataan juhannuksensa myös pidroa, joka on paikallinen, perinteinen korttipeli.

– Mökillä on koko suku paikalla ja siellä ratkaistaan Tiirakarin Pidro-mestaruus taas tänä vuonna, kertoo Jyrki Tiainen.

Päivä alkaa juhannussalon ympärillä tanssien ja laulaen: mukana on sekä suomenkielisiä lastenlauluja että kaikkien tuntemia ruotsinkielisiä juhannushittejä, kuten Vem kan segla förutan vind. Juhannussalko on koko kylän yhteinen koitos ainakin Öjan kalasatamassa Kokkolan edustalla.

– Kukin tuo omat kukat mukanaan, jotka he ovat käyneet edellispäivänä tai samana aamuna hakemassa. Salko syntyy sitten sen mukaan, miten paljon on kukkia, kertoo Långön kyläyhdistyksen sihteeri Linda Boberg-Santala.

Juhannus on tänäkin vuonna kolea, mutta se ei pilaa tunnelmaa.

– Ei tietenkään! Alkukesä huipentuu juhannukseen, siinä on puolen vuoden työsarka talvesta tähän saakka ja sitten eletään kesä ja sitten tulee syksy, kuvailee upealla itse rakennetulla Justus-veneellä paikalle puksuttava Raul Pohjonen.

Rannikolla kun ollaan, juhannusjuhlilta siirrytään mökeille.

– Sitten syödään silliä ja uusia perunoita ja hyvää salaattia ja sen jälkeen ohjelma onkin salainen!

Salaisuuden verho raottuu sen verran, että ainakin sauna mahtuu mukaan iltaohjelmaan.

– Kyllä, ja savusauna! Viime vuonna sinne piti mennä pipo päässä, ehkä ei tällä kertaa kuitenkaan, nauraa Pohjonen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.