Plutoa ei lasketa enää planeetaksi

Aurinkokunnassamme on tästä päivästä lähtien enää kahdeksan planeettaa.

Uuden määritelmän mukaan Pluto ei ole enää yksi aurinkokunnan varsinaisista planeetoista vaan kääpiöplaneetta. Samalla planeettojen määrä väheni kahdeksaan.

Pluton tipahtamisesta kääpiöplaneetaksi päätti Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU Prahassa tänään. Järjestön kokoukseen osallistui liki 2500 tähtitieteilijää.

Plutosta tuli kääpiöplaneetta vasta sen jälkeen kun IAU oli äänestänyt asiasta. Äänestys toimitettiin kättä nostamalla ja sitä edelsi uutistoimisto AFP:n mukaan "astronomien piirissä epätavallisen kiivas keskustelu".

Planeettojen määrittelyn muuttaminen juontaa juurensa teknologian kehittymiseen. Nykyisillä mittalaitteilla tähtitieteilijät pystyvät tutkimaan avaruutta ja taivaankappaleiden kokoa huomattavasti aikaisempaa tarkemmin.

Uuden määritelmän mukaan taivaankappaleet jaetaan kolmeen ryhmään: planeettoihin, kääpiöplaneettoihin ja muihin kappaleisiin.

UB313 oli Pluton turma

Pluton asemasta on keskusteltu jo pitkään, mutta putoaminen kääpiöplaneettojen luokkaan sai runsaasti uutta puhtia vuonna 2003, kun aurinkokunnasta löydettiin Plutoa suurempi kappale, joka tunnetaan nimellä UB313. Epävirallisesti kappaletta kutsutaan nimellä Xena.

Plutoa on kutsuttu planeetaksi vuodesta 1930, jolloin se löydettiin. Pluton löysi amerikkalainen tähtitieteilijä Clyde Tombaugh.

Pluton olosuhteet ovat erittäin ankarat: lämpötila laskee jopa 236 astetta pakkaselle. Pluton vuosi kestää 248 Maan vuotta, mutta vuorokausi vain neljänneksen Maan vuorokaudesta. Pluto sai nimensä roomalaisessa mytologiassa esiintyvän manalan hallitsijan ja rikkauksien jumalan mukaan.

Plutolla on kolme kuuta: Kharon, Nix ja Hydra. Hydra öydettiin vasta viime vuonna Hubble-teleskoopin avulla.

Miehittämättömän amerikkalaisen New Horizons -avaruusluotaimen on määrä saapua Plutolle vuonna 2015.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat