Ploki rakentaa naisten lentopallodynastiaa

Pihtiputaan nousu naisten lentopallokartalle on kuin suoraan satukirjasta. Vuonna 1995 perustettiin Ploki, maamme ensimmäinen juniorilentopalloseura, joka syntyi yhdistämällä kolmen paikallisen seuran juniorityö.

Samana vuonna alkoi lentopallolinja Pihtiputaan lukiossa. Kolme vuotta myöhemmin Ploki aloitti aikuisten lentisseurana. Vuonna 2003 Ploki-Harmonie nousi naisten liigaan. Seuraavalla kaudella seura oli liigassa seitsemäs, ja viime keväänä se kamppaili jo pronssiottelussa.

Lentopalloliitto on palkinnut Plokin neljästi parhaana nuorisotoimintaseurana alle 10000 asukkaan sarjassa. Pihtiputaalla on alle 5000 asukasta. Kauden lentopalloilmiöksi Ploki valittiin pari vuotta sitten, ja SLU:n Wihuri-palkinto tuli vuonna 2004.

Muualla Suomessa haukotaan hämmästyksestä, puhutaan Pihtiputaan ihmeestä, mutta putaalaiset eivät ole millänsäkään. Ploki on nimittäin lyhennys sanoista "Pihtiputaan lentopallo on kovassa iskussa". Mihin Pihtiputaan nousu perustuu?

Pihtiputaan neliapila

Lentopallolukion päävalmentaja Mika Alanko sanoo, että menestyksen takana ovat Ploki, Ploki-Harmonie, lentislukio ja kunta.

- Kyse on tämän nelikon hyvästä yhteistyöstä. Ploki on emoseura, Harmonie pelaa liigassa. Seurojen yhteistyö on saumatonta, niiden johtokunnissa toimii osittain samoja ihmisiä. Talkootyötä seuroissa tehdään vähintäänkin ahkerasti, Alanko kertoo.

Seurojen ja lentopallolukion yhteistyö tuottaa hyvän hedelmän. Lukiossa on nyt 35 oppilasta, joista valtaosa pelaa Plokissa.

- Lukiossa oppeja jakavat minun lisäkseni liigapelaaja Kirsi Sepponen, 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja Martti Karjalainen, Harmonie-luotsi Olli Nenonen ja liiton entinen aluepäällikkö Antti Heikkinen, joten näkökulmia riittää.

Mika Alanko toimii 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentajana. Alanko luotsasi ennen Pihtiputaalle muuttoaan Valkealan Kajoa, silloista liigajoukkuetta.

- Täällä kunnan strategiaan on kirjattu lentopallolukion vetovoiman kasvattaminen. Kunta rakentaa koulukeskukseen uutta peliareenaa, jonka katsomoon mahtuu 800 ihmistä. Uuden pelipaikan pitäisi valmistua marraskuun loppuun mennessä, joten Harmonie päässee pelaamaan syyskauden viimeiset pelinsä siellä.

Uuden salin suurimman käyttäjäkunnan muodostavat koululaiset ja kuntalaiset. Harmonie harjoittelee salissa vain kolmesti viikossa.

Juniorityötä ei unohdeta

Lentopallotaivaalla on nähty ennenkin tähdenlentoja. Mika Alanko on vakuuttunut, että Plokista tulee kiintotähti.

- Ploki ja Harmonie auttavat toisiaan taloudellisesti. Liigan tekemästä mainossopimuksesta ohjataan osa Plokin junnutyöhön. Otetaan siitä kukkarosta, missä on kulloinkin rahaa. Ploki ja Harmonie kiskovat yksinomaan samaan suuntaan, joten köydenvedossa vastustajat on haettava muilta paikkakunnilta. Tehokas junnutyö on menestyksen perusta. Tämä totuus on hakattu kiveen Pihtiputaalla, Alanko vakuuttaa.

Kaikki omat juniorit, jolla on edellytykset nousta liigajoukkueeseen, myös sinne pääsevät. Nyt mukana ovat Taija Pekkarinen, Katariina Kananen ja Johanna Pekkarinen.

- Plokin ja Harmonien ihmiset ovat kuin yhtä perhettä, vakuuttavat Taija, 16, ja Katariina, 19, maajoukkuepelaajat.

Tähtäimessä loppuottelu

Harmoniella ei ole yhtään velkaa. Sillä on jopa pieni pesämuna.

- Emme tee yhtään sellaista pelaajasopimusta, jota emme voi taloudellisesti toteuttaa. Emme tavoittele kuuta taivaalta. Silti ajattelemme, että jossain vaiheessa olisi mukava pelata loppuottelussa, Alanko sanoo.

Harmonie on kasvattanut budjettiaan maltillisesti. Ensimmäisen liigavuoden 70000 euroa on noussut alkavan kauden noin 120000:een.

- Tukijamme ovat valtakunnallisia, maakunnallisia ja paikallisia yrityksiä. Antti Heikkinen hankki aiemmin yksin pelaajat ja eurot. Nyt meillä on neljän miehen talousryhmä, joka hakee uusia kontakteja.

Kunnianhimoinen tavoite ja talous kunnossa. Tämä harvinainen yhdistelmä enteilee Plokille menestystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat