Pk-yrityksille tehty kysely: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

Pienten ja keskisuurten yritysten mielestä nykyinen voitonjaon verotus ei kannusta yrityksiä kasvuun. Asia ilmenee Suomen Yrittäjien tekemästä kyselystä.

Kyselyssä vain viidesosa yrittäjistä pitää voitonjaon nykyistä verotusta kannustavana yritysten kasvattamiseen.

Kannustavimpana verotusta pitävät kyselyssä yli 10 henkeä työllistävät yritykset. Niistäkin kannustavana nykyistä veromallia pitää vain reilu kolmannes.

Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen muuttamisesta on käyty säännöllisin väliajoin julkisuudessa kipakkaa keskustelua. Nykyisen järjestelmän on muun muassa nähty olevan liian höveli korkean nettovarallisuuden omaavien yritysten osinkojen verotuksessa.

Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro haluaa kuitenkin muistuttaa, että yrityksiä on hyvin monenlaisia.

– On paljon palvelualan yrityksiä, joissa ei välttämättä nettovarallisuutta samalla tavalla kerry, Linna-Aro toteaa.

Linna-Aro pohtisi yksinkertaisempaa mallia

Linna-Aro pitää yllättävänä, että osa Suomen Yrittäjien kyselyn vastaajista ei osannut arvioida, kuinka kannustava nykyinen järjestelmä on.

Hän epäilee tämän voivan liittyä muun muassa järjestelmän monimutkaisuuteen. Linna-Aron mukaan varsinkin pienissä yrityksissä pidetään usein ongelmana nykyisen järjestelmän monimutkaisuutta.

– Lisäksi ongelmaksi voidaan kokea se, että nykyinen nettovarasidonnainen järjestelmä suosii vähän eri tavoilla eri toimialoilla toimivia yrityksiä, Linna-Aro sanoo mahdollisista syistä tyytymättömyyteen.

Linna-Aron mielestä pitäisi pohtia voisiko verotusta muuttaa niin, että se olisi kannustavampi esimerkiksi palvelualan yrityksille.

– Ehkä myös yksinkertaisempi malli, joka suoraviivaistasi järjestelmää, voitaisiin kokea kannustavammaksi, Linna-Aro sanoo.

Suomen Yrittäjien yrittäjägalluppiin vastasi noin tuhat pk-yritysten edustajaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja