Pittsburghin synagogassa ollut Barry piiloutui ampujaa pimeään varastohuoneeseen – näki vierestä tuttavansa kuolevan: "Toivoin, ettei ampujalla olisi taskulamppua"

6:04

Yhdysvalloissa Pittsburghissa synagogassa sattunutta ammuskelua on kuvattu pahimmaksi väkivallanteoksi juutalaisyhteisöä kohtaan vuosikymmeniin. Tapahtuman silminnäkijä Barry Werber kertoo, että hän oli vähällä joutua itsekin ampujan uhriksi.

Pittsburghissa viikonloppuna synagogassa sattuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli 11 ihmistä ja loukkaantui kuusi. Loukkaantuneiden joukossa oli myös neljä poliisia.

Ampuja oli sanonut poliiseille halunneensa ”kaikkien juutalaisten kuolevan”.

The New York Times kuvailee veritekoa yhdeksi pahimmista hyökkäyksistä Yhdysvaltain juutalaisyhteisöä vastaan vuosikymmeniin. Pittsburghin pormestari Bill Peduto luonnehti lauantaita kaupungin historian synkimmäksi päiväksi.

Piiloutuivat varastohuoneeseen

76-vuotias eläkeläinen Barry Werber soitti hätäkeskukseen ammuskelun alkaessa. Werber selvisi piilouduttuaan pimeään varastohuoneeseen.

Werber kertoi New York Timesin haastattelussa kuulleensa synagogassa kovan äänen, jota hän luuli ensin kaatuneeksi pöydäksi. Hän oli aiemmin pannut merkille synagogan eteisen pöydällä olleet viinipikarit sekä viskipullon, jotka oli todennäköisesti otettu esille toisen seurakunnan seremoniaa varten.

– Avasin oven katsoakseni ja näin Cecilin ruumiin portaikossa, Werber kertasi tapahtumia.

Werber ymmärsi heti, mitä oli tapahtunut. Hän, rabbi ja kaksi muuta seurakuntalaista kiirehtivät pimeään varastohuoneeseen piiloon.

– Huone ei ollut minulle kovin tuttu. Olin ollut siellä kerran ja tiesin, että siellä saattaisi olla ulospääsytie, mutta en löytänyt sitä.

Werberin mukaan rabbi poistui synagogasta huoneen kautta ja lähti hakemaan apua.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:43

"Mikäli huoneessa olisi ollut valoa, olisimme olleet maalitaulun keskellä"

Pimeässä huoneessa ollut Werber soitti hätäkeskukseen. Synagogaan hyökännyt mies avasi tulen myös paikalle pian saapuneita poliiseja kohti.

Werberin mukaan yksi hänen ystävistään, Mel Wax, avasi varastohuoneen oven väärällä hetkellä, koska hänellä oli kuulovaurio. Ase laukesi kolme kertaa ja Wax kaatui ovensuussa.

Ampuja astui huoneen suulle. Werberin mukaan muut huoneessa olleet odottivat hiljaa.

– Mikäli huoneessa olisi ollut yhtään valoa, olisimme olleet maalitaulun keskellä. Toivoin, ettei hänellä olisi taskulamppua tai ettei hän päättäisi ammuskella huoneen perälle muuten vain.

Sen sijaan ampuja lähti huoneesta.

Epäillyllä ei aiempaa rikostaustaa

Werber soitti hätäkeskukseen vain minuutteja ennen kymmentä. Noin tunti myöhemmin poliisin erikoisjoukot nappasivat ampujan synagogan kolmannesta kerroksesta, jonne hän oli linnoittautunut.

Neljä poliisia haavoittui ampujan kiinniotossa. Kolme heistä sai luodista.

New York Timesin mukaan kiinni otetulla, 46-vuotiaalla epäillyllä ampujalla Robert Bowersilla ei ollut aiempaa rikostaustaa.

BBC:n mukaan mies toteutti tekonsa aseilla, jotka hän omisti laillisesti.  Bowers sai useita ampumahaavoja ja sunnuntaihin saakka tekijää on pidetty sairaalassa tiukan valvonnan alla.

Tekijän on määrä astua liittovaltion tuomarin eteen ensimmäisen kerran tänään. Liittovaltion viranomaiset syyttävät miestä yhteensä 29 rikoksesta. Syytteet saattavat johtaa kuolemantuomioon.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja