Pitkäaikainen luottomies kertoo, minkälaista on työskennellä Kimi Räikkösen kanssa – David Coulthardin rutiinit eivät tulisi kuuloonkaan: "Kimi inhoaa sellaista"

Mark Arnall, jos joku, tietää, mikä Kimi Räikkönen on miehiään. 47-vuotias britti on työskennellyt Räikkösen suorituskykyvalmentajana kaikkiaan 18 vuoden ajan, vuodesta 2002 lähtien.

Arnallin ura F1:ssä alkoi vuonna 1996 täysin sattumalta. Hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan opetettuaan kiipeilyä eräälle McLarenin työntekijälle. Kyseinen työntekijä oli perustamassa tallin kuljettajille räätälöityä suorituskykykeskusta, johon tarvittiin työvoimaa.

Vuoden vaihduttua Arnall kävi tallipäällikkö Ron Dennisin luona noin kuuden minuutin mittaisessa työhaastattelussa ja sai työpaikan. Hän aloitti kauden 1997 sekä David Coulthardin että Mika Häkkisen urheiluterapeuttina.

Kauden neljännen osakilpailun jälkeen Häkkinen pyysi Arnallia valmentajakseen, ja tämä suostui. Arnall kuitenkin jatkoi myös Coulthardin terapeuttina.

Kun Häkkinen lopetti kauden 2001 päätteeksi, Arnall aloitti työt McLarenille siirtyneen Räikkösen valmentajana. Kaudesta 2005 lähtien Arnall on työskennellyt vain Räikkösen kanssa. Kaksikko teki yhteistyötä myös 2010–11, kun Räikkönen ei ajanut F1:ssä.

Näin pitkä yhteistyö on luonut valmentajan ja valmennettavan välille ainutlaatuisen siteen, joka on saanut vuosien saatossa myös ystävyyden sävyjä. Työskentely on helppoa, kun molemmat tietävät, mitä toinen haluaa.

– Talvella se on yksinkertaista: en näe häntä. Kun kausi päättyy, viimeisen testin jälkeen, olemme yleensä kuukauden erossa toisistamme – ihan vain siksi, että olemme koko kauden yhdessä, Arnall kertoo Tulosruudun haastattelussa.

Arnall kuvaa työskentelyä Räikkösen kanssa jäsennellyksi mutta joustavaksi.

– Eri kuljettajat vaativat eri asioita. Kun tein töitä Davidin kanssa, hän halusi, että asiat tehdään tiettyyn aikaan, ja kaikki oli hyvin aikataulutettua. Kimi inhoaa sellaista. Jos sanoisin, että treenaamme aamulla kymmeneltä, hän inhoaisi sitä.

– Sen sijaan saatamme jossain vaiheessa edellisenä päivänä todeta, että aloitamme aamulla joskus kello 10-11:n aikaan, ja sitten voimme tehdä jotain vielä myöhemmin päivällä. Yleensä sovimme vain, että teemme jotain seuraavana aamuna, ja sitten hän lähettää viestin ollessaan valmis. Tämä tapa toimii meille molemmille. Saamme kaiken tehtyä, mutta asiat eivät ole kiveen hakattuja.

Mark Arnallin pitkä haaastattelu on katsottavissa torstai-iltana kello 22.25 alkavassa Tulosruudussa, jossa pureudutaan kattavasti tulevaan F1-kauteen. 

Lue myös:

    Uusimmat