Mainos

Pitkä ennuste: Vieläkö kesäpäiviä syyskuussa?

Tuoreen neljän viikon ennusteen mukaan sää muuttuu vähitellen matalapainevoittoiseksi, mutta ehkä vain väliaikaisesti.

Korkeapaine on hallinnut Suomen säätä viime ajat. Ensi viikolla säätyyppi on kuitenkin muuttumassa epävakaisempaan suuntaan. Tuore Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n neljän viikon ennuste loppukesälle ei tuo suurta poikkeamaa keskimääräisiin lämpötiloihin, vaan ne näyttävät tavanomaisilta tai hieman tavanomaista lämpimämmiltä.

– Elo-syyskuun vaihteessa näyttäisi olevan matalapainevoittoista säätä. Matalapainekausi voi kuitenkin olla väliaikainen ja korkeapaine saattaa vahvistua meille uudelleen. Kesäistä voi olla syyskuun puolellakin, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Mäntykannas toteaa tilastojen valossa, että helle on mahdollista vielä syyskuun puolellakin. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun korkein lämpötila, 28,8 astetta, on mitattu 6. syyskuuta 1968 Raumalla. Kesäkauden myöhäisin hellelukema, 25,2 astetta, on mitattu 17. syyskuuta 1947 Tampereella. Tämän vuoden mahdollisista syyskuun helteistä ei kuitenkaan pysty vielä sanomaan mitään.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennustejakson sisään mahtuu lämpimiä ja kylmiä jaksoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.