Mainos

Pitäisikö presidentin palkkiota leikata? Niinistöltä sarkastinen vastaus MTV:n vaalikoneessa

Presidentinvaalien ehdokkaat antoivat yllätyksellisiä vastauksia MTV:n vaalikoneen väittämään, joka koskee presidentin palkkiota. Väittämä kuuluu: "Tasavallan presidentin verotonta palkkiota pitäisi leikata nykyisestä 126 000 eurosta."

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari samoin kuin kansanliikkeen Paavo Väyrynen ovat väittämän kanssa samaa mieltä. Huhtasaari perustelee kantaansa sillä, että presidentti samoin kuin muutkin päättäjät pitäisi saada kilpailukykysopimuksen piiriin.

Väyrynen puolestaan kirjoittaa, että "tasavallan presidentin palkkio tulee suhteuttaa muiden johtavassa asemassa olevien palkkoihin ja muihin etuuksiin". Toisin sanoen Väyrynen katsoo, että palkkio on liian suuri muiden päättäjien ansioihin nähden.

Vasemmistoliiton ehdokkaan Merja Kyllösen vastaus on hieman kryptinen. Kyllönen nimittäin ei kannata palkkion leikkaamista, mutta perusteluissa hän esittää, että "palkkio voitaisiin alentamisen sijaan asettaa veronalaiseksi tuloksi".

Jos Kyllösen ehdotus pantaisiin täytäntöön, presidentin palkkio leikkautuisi Suomen veroprogression myötä noin puoleen nykyisestä. Toki Kyllönen voi olla samalla linjalla kuin vihreiden Pekka Haavisto, joka ei kannata leikkausta mutta panisi palkkion verolle – "tietenkin verotuksen osuuden käteen jäävässä tulossa huomioiden".

Rkp:n Nils Torvalds puolestaan ilmoittautuu traditioiden vaalijaksi. Hän ei kannata palkkion leikkaamista ja kirjoittaa: "Vanha perinne verottomasta tulosta on ihan hyvä!"

Omanlaisensa vastauksen antaa Sauli Niinistö. Hän on asettanut vaalikoneen pallukan keskelle – ei siis ole samaa eikä eri mieltä väittämän kanssa. Niinistö kirjoittaa: "Sitä [palkkiota] onkin vasta vain kerran pyynnöstäni alennettu."

Niinistö pudotti tasavallan presidentin palkkiota 160 000 eurosta 120–000 euroon vuodessa vuonna 2013.

Keskustan Matti Vanhanen ja Sdp:n Tuula Haatainen pitävät presidentin nykyistä palkkiota sopivana.

Äänestys

Pitäisikö presidentin palkkiota leikata?

Kyllä

Ei

Pitäisikö presidentin palkkiota leikata?

Kyllä 40%

Ei 60%

40%
60%
ääniä 11996 kpl

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.