Niinistö ripitti muita ehdokkaita valtaoikeuksien liioittelusta: "Ei viitsitä antaa kansalle väärää kuvaa kaikkivaltaisuudesta"

Presidentti Sauli Niinistö ripitti Ylen vaalitentissä useita vastaehdokkaitaan presidentin sisäpoliittisten valtaoikeuksien liioittelusta.

Esimerkiksi sosialidemokraattien ehdokkaan Tuula Haataisen ja vasemmistoliiton Merja Kyllösen mielestä presidentti olisi voinut puuttua paljon porua aiheuttaneen työttömyysturvan aktiivimallin hyväksymiseen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari puolestaan vetosi tutkimukseen, jonka perusteella kansa haluaisi kasvattaa presidentin valtaoikeuksia.

– Tässä on nyt presidentille osoitettu hallituksen ja jopa eduskunnan hajottajan roolia. On puhuttu, että pitää puuttua puhtaasti sisäpoliittisiin esityksiin. Tiedättekö, nyt kasvaa sellainen presidentti-instituutio, joka ei ole Suomessa eikä Suomesta. Ei viitsitä antaa kansalle aivan väärää kuvaa presidentin kaikkivaltaisuudesta, Sauli Niinistö kommentoi.

Vihreiden Pekka Haavisto totesi sovittelevammin, että presidenttinä hän toimisi nykyisten valtaoikeuksien rajoissa. Aktiivimalliin liittyen Haavisto kuitenkin muistutti, että perustuslaissakin edellytetään, että jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa, tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja saada perustoimeentulo.

– En lähtisi lisäämään tai avaamaan valtaoikeuksia, mutta harkitusti käyttäisin nykyisiä, jos kansalaisten yhdenvertaisuus tai tasa-arvo on uhattuna, kuten tässä aktiivimallin kohdalla on.

Oman kansanliikkeensä ehdokas Paavo Väyrynen ammentaisi toimivaltaa YK:ssa hyväksytyistä kestävän kehityksen tavoitteista. Väyrysen mukaan tavoitteet ratifioineet maat ovat sitoutuneet köyhyyden poistamiseen sekä kestävän taloudellisen, yhteiskunnallisen ja ympäristöllisen kehityksen edistämiseen omassa maassaan.

– Kyseessä on kansainvälinen velvoite ja minun mielestäni presidentin täytyy pitää silmällä myös näiden velvoitteiden täyttymistä.

RKP:n Nils Torvaldsin mielestä presidentin kieltäytyminen lain allekirjoittamisesta olisi melko jyrkkä toimenpide. Torvaldsin mukaan presidenttinä hän kehottaisi tarvittaessa lain valmistelusta vastaavaa ministeriä pohtimaan asiaa vielä lisää.

– Kun esitys tuli, olisin sanonut, että tällaisena tämä ei kelpaa, miettikää pari päivää lisää, Torvalds sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat