Skeittaaja Heili Sirviön isä Fredrik "Fredu" Sirviö vihjaisi Pariisin olympialaisten park-skaten loppukilpailun jälkeen, että hänen tyttärensä pitäisi saada enemmän tukea, jotta hän jatkossakin edustaisi Suomea.
– Tämä asia riippuu hyvin paljon siitä, miten Suomen olympiakomitea suhtautuu meihin, että miten he lähtevät tukemaan meitä. He tekivät aiemmin periaatepäätöksen, että Heiliä ei tueta ennen kuin hän on 16-vuotias, isä-Sirviö sanoi Aamulehden mukaan.
Heili Sirviö on 13-vuotias ja sijoittui Pariisin olympialaisissa park-skatessa viidenneksi. Sirviöllä on myös Australian kansalaisuus.
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myöntää vuosittain verottomia valmennus- ja harjoitteluapurahoja urheilijoille. Apurahojen saajien tulee olla vähintään 16-vuotiaita.
Miksi?
– Sitä nuorempia urheilijoita ei urheilussa huipulla paljon ole, ja monesti myös aikuisten arvokisoissa on alaikäraja. Nämä ainakin ovat olleet perusteena. Myös Olympiakomitea on omissa tukitoimissaan päätynyt 16 ikävuoden alarajaan, ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola OKM:stä vastaa.
Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen kertoi Iltalehdelle, että Olympiakomitea noudattaa myös omien tehostamistukiensa myöntämisessä 16 vuoden ikärajaa mutta että Sirviön valmentaja Jussi Korhonen ja Fredrik Sirviö ovat saaneet Olympiakomitealta tukea Pariisin olympialaisiin valmistautumiseen.
"Ehkä meidän pitää alkaa tarkastella lajeja yksilöllisemmin"
Keskustelu Heili Sirviön tukirahoista nostaa esiin olympiaurheilijoiden tukemisen peruskysymykset. Onko menestys olympialaisissa niin tärkeää, että siihen pyrkimistä pitää tukea julkisin varoin?
Skeittauksen nostaminen olympiaohjelmaan kolme vuotta sitten Tokion kisoissa on osa Kansainvälisen olympiakomitean pyrkimystä tavoittaa paremmin nuorta yleisöä.
Näin nuoren olympialajin maailmanlaajuinen kilpailu on lapsenkengissä verrattuna kilpailluimpiin vanhempiin olympialajeihin.
OKM toteaa valmennus- ja harjoitteluapurahojen myöntämisperusteissa, että "arvioinnissa huomioidaan myös lajien erityispiirteet, lajin kansallinen ja kansainvälinen laajuus, arvostus ja taso, eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja urheilijoiden määrä".
Olympiakisojen ohjelmassa on paljon urheilulajeja, joihin suuren yleisön ja median huomio kiinnittyy vain olympialaisten yhteydessä. Silti pelkkä nousu olympialajiksi nostaa esimerkiksi skeittauksen OKM:n tukipäätöksissä samalle viivalle kuin satojen miljoonien harrastamat urheilumuodot.
– Yksinkertaistetusti sanottuna näin on, mutta olympialaisten kesä- ja talvilajit arvioidaan erikseen. Niitä ei voida verrata suoraan toisiinsa, koska talvilajeissa mukana olevia maita on tyypillisesti paljon vähemmän. Olympiaohjelma alkoi pari olympiadia sitten muuttua nopeammin, ja ehkä meidän pitää alkaa tarkastella lajeja yksilöllisemmin, että onko kyseessä vakiintunut vai vasta tulossa oleva laji, Kari Niemi-Nikkola sanoo.
Nuorissa olympialajeissa kilpailu on tyypillisesti vähäisempää ja mahdollisuus olympiamenestykseen suurempi kuin kilpaillummissa lajeissa.
– Kun osasimme olla lumilautailussa tai freestylessä ensimmäisessä aallossa, se näkyi menestyksenä olympialaisissa. Kun isot urheilumaat ottivat ne ohjelmaan, kilpailu koveni. Oletan, että niin käy skeittauksessakin, Niemi-Nikkola sanoo.
Uusimmat
-
23:59
James Earl Jones on kuollut – Darth Vaderin ääni on vaiennut
-
23:12
BBC: Harvey Weinstein viety vankilasta sairaalaan sydänleikkaukseen
-
22:43
Kehonrakentaja nukkuu vain puoli tuntia yössä – ällistyttävä väite seurauksesta
-
22:27
Tältä näyttää Kalevan kylässä, Yhdysvalloissa – vetonaulana suomalaismiehen hämmentävä rakennelma
-
22:11
Markku Kanervalta valitettava päivitys: "Tilanne ei näytä hyvältä"
-
21:54
Patrik Laine NHL-tähden hautajaisissa
-
21:41
Tuusulassa liikenneonnettomuus – yksi sairaalaan
-
21:20
Peter Nygårdin poika MTV:lle: Jouduin kokemaan hiljennetyksi tulemisen omakohtaisesti
-
21:13
Seuralegenda on vakavassa tilassa sairaalassa
-
21:11
Kumppanin lihansyönti on Ensitreffit-Jennille tärkeää – tiedusteli ruokatottumuksia heti nimen ja asuinpaikan jälkeen
-
20:48
Raaka video näyttää Gazan todellisuuden – lapsi vedettiin ylös henkihieverissä raunioista
-
20:37
Helsingin maksettava Koiviston Autolle 44 miljoonaa "olennaisen menettelytapavirheen" takia
-
20:33
MTV:n toimittaja testasi länkkäriammuntaa SM-kisoissa – näin älytön on Suomen nopein pikavetäjä
-
20:31
Hannes Tuovinen, 100, odotti jatkosodan tulitaukoa rintamalla 80 vuotta sitten: "Tulikin hirmuinen keskitys"
-
20:31
KalPa-fanit pilkkasivat SM-liigan kohuseuraa surutta
-
20:31
Mikä avuksi, kun selkäkipu iskee? Huomioi ainakin tämä: "Hidastaa toipumista"
-
20:17
Äiti joi odottaessaan Eevaliisaa, näin se vaikuttaa hänen arkeensa: "Alkoholi on sikiölle pahempi kuin mikään huume"
-
20:16
HS: Supon ylitarkastajaa ja erikoistutkijaa epäillään rikoksista
-
20:05
Katso, miltä Suomen huipputaide näyttää Fortnitessa – kaikki ei kelvannut: "Pääkallo oli liikaa"
-
20:03
Olympiavoittajan ura ohi – kuva: 4-vuotias tytär sulatti sydämet eleellään
-
Lataa lisää