Pistekirjoituksen isän syntymästä 200 vuotta

Pistekirjoituksen kehittäjän, ranskalaisen Louis Braillen syntymästä tuli tänään kuluneeksi 200 vuotta. Nykyisin hänen järjestelmänsä on näkövammaisten ja kuurosokeiden käytössä eri puolilla maailmaa.

Pikkulapsena näkönsä menettänyt Braille sai kirjoitusjärjestelmänsä valmiiksi 16-vuotiaana vuonna 1825. Sen perustana on kuusi pistettä, joista voidaan muodostaa 63 erilaista pistemerkkiä kuten aakkoset ja välimerkit. Numerot syntyvät yhdistämällä kaksi tai useampia merkkejä.

Pistekirjoitusta kehitetään jatkuvasti nykyajan tarpeisiin. Esimerkiksi eurolla ja at-merkillä on vastaavat pistekirjoitusmerkkinsä. Myös tietokonetta voidaan käyttää pistenäytön avulla, ja lisäksi pistekirjoitustulostimella on mahdollista tulostaa asiakirjoja.

Braillen pistekirjoitus hyväksyttiin Ranskassa virallisesti vuonna 1844. Sieltä se levisi ensin Belgiaan ja Sveitsiin, ja myöhemmin muihin Ranskan naapurimaihin. Suomessa pistekirjoituksen opetus alkoi vuonna 1865, jolloin Helsinkiin perustettiin ensimmäinen sokeain koulu.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco vahvisti vuonna 1954 Braillen pistekirjoituksen kansainvälisen aseman.

Louis Braille kuoli tuberkuloosiin vain 43-vuotiaana vuonna 1852. Hänet on haudattu muiden Ranskan suurmiesten joukkoon Pariisin Panthe'oniin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat