Pirkka-kalusto 1957 Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara muotoili Pirkka-kaluston vuonna 1957. Sitä valmisti sekä Asko että Laukaan Puu. Pirkka-pöytä on yksinkertainen ja tyylikäs mutta monen voi olla vaikeaa mieltää Pirkkaa moderniksi klassikoksi. Pirkka saattaa olla liian tuttu, liian tavallinen. Pirkka ansaitsee kuitenkin helposti aseman ikiklassikoiden joukossa. Sitä on ehkä katsottava uusin silmin, jos sen on tottunut näkemään lapsuuden kodissa tai mummolassa.

Pirkka pöytä on kuin pirtinpöytä pinnaltaan. Jalkojen rakenne on toinen ja kuvaa hyvin 1950 ja -60-luvun vaihdetta, jolloin kalusteiden jalat olivat siroja ja kalusteet muutenkin ilmavia. Pöytä koostuu kahdesta paksusta pöytälevystä joiden välissä on rako. Tuolit toistavat pöydän tyyliä, mutta selkänojansa ansiosta ne ovat paljon mielenkiintoisemmat. Pirkka-tuolin suhteet ovat veikeät. Tukeva istuin, sirot jalat ja selkänoja joka on kapea ja korkealla kuin samanaikakauden takki tamppeineen!

Sarjaan kuuluu myös jakkara, jossa kenties kaikkein selvimmin tulee esille Pirkan ajankohtaisuus. Sehän näyttää varsin itämaiselta. Eikö tässä jakkarassa olekin jotain hyvin japanilaista?

Pirkka on nyt kovassa kurssissa. Se on otettu uustuotantoon ja nettihuutokaupat ympärimaailmaa myyvät vanhoja Pirkka-kalusteita hyvään hintaan.


Toimittaja Hanna Sumari
Kuvauksen Pirkka-kalusteet Tomorrow's Antique, Helsinki

(t.i.l.a. osa 29, 9.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja