Piristystä ateriaan yrteillä ja metsän mauilla

Kesä kattaa eteemme valtavat varastot luontomme aarteita, jotka antavat aterioihin kaivattua piristystä talven säilykekauden jälkeen. Metsässä samoillessa ja sen antimia keräillessä saa huvin ja hyödyn samalla reissulla, vieläpä ilmaiseksi.

Myöskään yrttejä ei tarvitse hankkia kaupan hyllyltä, jos oma puutarha tai parveke on niitä pullollaan. Kesän korvalla onkin julkaistu keittokirjoja opastamaan yrttien ja metsäisten makujen maailmaan.

Metsän makuja maukkaasti ja terveellisesti

Ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Kati Nappa ja Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kirjoittivat yhdessä keittokirjan suomalaisista luonnontuotteista. Marjat, sienet ja yrtit ovat tämän keittokirjan pääroolissa. Kirja kannustaakin ylläpitämään arvokkaiden metsän aatelisten keruuperinnettä.

Luonnon antimien terveellisyys on punaisena lankana myös resepteissä. Kerman ja kovan rasvan sijaan ohjeissa suositaan rypsiöljyä, pehmeitä rasvoja, kauraa ja ruista luonnontuotteiden ohella. Lyhyet, napakat esittelytekstit kuvineen antavat hyödyllistä tietoa eri raaka-aineiden käyttömahdollisuuksista, terveysvaikutuksista ja kasvuoloista.

Keittokirjan ruokakuvat on ottanut valokuvaaja Pekka Haraste ja kustantajana on Otava. Kirjan terveellisyysnäkökulma on saanut myös Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan, professori Pekka Puskan suosittelemaan kirjaa sen takakannessa.

Yrteillä ytyä ruuanlaittoon

Yrtteihin voi ihastua myös keittokirjaa selailemalla. Monika Ahlbergin"Kesän makuja yrteistä" kerää yhteen yli sata ruokaohjetta yrteillä höystettynä. Opus on alkujaan ruotsalainen ja jotkut raaka-aineet aiheuttavat kummastusta. Resepteissä vilahtaa muun muassa merikrotti, farfallit ja manchego, mutta suurin osa resepteistä vaikuttaa kuitenkin suhteellisen vaivattomilta.

Ahlbergin kirjassa ei ole unohdettu yrttien käyttöä muuhunkin kuin ruuanlaittoon. Yrtit rentouttavat myös kylpyvedessä, hauteissa ja voiteissa. Osa kirjan sivuista on ahdettu hengästyttävän täyteen tekstiä, mutta ilme on kuitenkin raikas ja hyväntuulinen. Kirjan suomenkielinen toimitus on Elsi Saariahon käsialaa ja suomenkielinen laitos on WSOY.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja