Pippuri kasvaa Kaisaniemessä

Eksoottisten mausteiden kasvuvyöhyke levittäytyy kartalla päiväntasaajan molemmin puolin, varsin tarkkaan kravun ja kauriin kääntöpiirien väliin. Helsingin yliopisto ja Oy Gustav Paulig Ab tuovat mausteiden alkuperän kuluttajan nenän alle tropiikin maustekasvinäyttelyssä, joka avattiin viime perjantaina yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Kaisaniemessä. Samalla Paulig juhlii 125-vuotista maustematkaansa. Maustenäyttely koostuu tietotauluista, joissa kerrotaan esimerkiksi pippureiden, vaniljan ja muskotin kasvatuksesta ja käsittelystä ennen kuin ne päätyvät suomalaisen ruokakaupan hyllylle siistiin purkkirivistöön. Kasvitieteellisessä puutarhassa kasvavat parikymmentä maustekasvia on merkitty erikseen näyttelyn tunnuksella, joka on Pauligin maustetuotemerkki Santa Maria. Kasvihuoneista löytyvät muun muassa laakeripuu, vaniljaköynnös, esimerkki 5 000 lajiketta sisältävästä chili-perheestä sekä kurkkuma, joka on parhaillaan kukassa.

Kolumbuskin sotki pippurin ja maustepippurin

Mausteiden historia nivoutuu tiiviisti löytöretkiin. Kolumbus lähti hakemaan nopeaa meritietä mausteiden mekkaan Intiaan, mutta tulikin Amerikkaan. Hän luuli löytäneensä kallisarvoisen pippurin, mutta löysikin maustepippurin. Maustepippuri ei ole sukua pippurille eli musta-, valko- ja viherpippurille. Maustepippuri on myrttien sukuun kuuluva puu, jonka marjat poimitaan vihreinä raakileina ja kuivataan auringossa tummanruskeiksi.

Pippuri puolestaan on kotoisin Intian Pippurirannikolta Malabarissa. Se on köynnöskasvi, joka kasvaa jopa 15 metriä pitkäksi ja tarvitsee tukea. Kun köynnöksen marjat poimitaan puolikypsinä ja kuivataan, syntyy mustapippuria. Jos pippureista liotetaan kuori irti, saadaan valkopippuria. Raakana poimitut ja kuivatut marjat ovat viherpippuria. Pippurin maku irtoaa sen sisältämistä piperiinistä ja eteerisistä öljyistä. Rosepippuri puolestaan on eteläamerikkalaisen pippuripuun marja, eikä sekään ole sukua muille pippureille.

Mausteiden maailma on suuri seikkailu -näyttely on avoinna kesäkuun 11. päivään saakka. Se on tarkoitettu myös koululuokille, joille Paulig on suunnannut mausteaiheisen aarrelaivakilpailun internetiin. Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa käy keväisin noin 15 000 koululaista luokkaretkellä. Myöhemmin maustenäyttelyn on tarkoitus kiertää myös Suomen muissa yliopistollisissa puutarhoissa Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässä, joissa kasvaa trooppisia maustekasveja. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat