Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Piparkakkujen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse

iloiset purnukat jouluksi
iloiset purnukat jouluksiCopyright MTV Oy 2001
Julkaistu 05.06.2003 21:32

Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluvilla piparkakuilla on pitempi ja värikkäämpi historia kuin äkkiseltään uskoisi. Pipareitten historiaan perehtynyt kotitalousopettaja Anna-Liisa Mattila paljastaa vastikään ilmestyneessä Pipari-kirjassaan, että meille tutun piparkakun edeltäjä on ollut hunajakakku, josta löytyy viitteitä jo tuhansien vuosien takaa. Indus-virran laaksossa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on löydetty tutunoloisia leipämuotteja, joiden arvellaan olevan peräisin ajalta 3000 vuotta eKr. Faarao Ramseksen hauta taas on kätkenyt uumeniinsa ihmisen muotoisia hunajakakkuja, jotka on leivottu vuoden 1500 eKr. tienoilla.

Egyptistä hunajakakut kulkeutuivat ensin Kreikkaan ja levisivät sieltä vähitellen muuallekin Eurooppaan. Saksalaisesta N rnbergistä kehittyi keskieurooppalainen hunaja-piparkakkukeskus, sillä seudulla tuotettiin runsaasti hunajaa. Euroopassa hunajakakkujen valmistusoikeus oli pitkään vain luostareilla, sillä hunajaleivillä oli myös uskonnollisia merkityksiä, eikä pyhän leivän valmistusta haluttu uskoa ulkopuolisille.

Pohjoisen leipurit lisäsivät reilusti rasvaa

Pohjoismaissakin hunajakakut tulivat tunnetuiksi osittain luostarien välityksellä. Vadstenan luostarissa niitä tiedetään olleen ainakin vuonna 1444. Kakut saapuivat pohjoiseen kuitenkin sen verran myöhään, että sokeri syrjäytti pian hunajan ja taikinaan alettiin lisätä myös mausteita. Pohjoisen leipurit eivät myöskään tyytyneet pelkkään makeaan, vaan taikinaan ryhdyttiin lisäämään reilusti rasvaa.

Aluksi pipareita myytiin toreilla ja markkinoilla kappalekaupalla. Vähitellen niitä opittiin leipomaan kodeissakin. Reseptit olivat kallista omaisuutta, ja ne yritettiin pitää salaisuutena. Kartanoiden ja pappiloiden keittiöistä valmistustaitoa kulkeutui muualle palvelustyttöjen esiliinan taskuissa.

Perinteisten suomalaisten piparkakkujen nimet tuovat tuulahduksia entisiltä kotiseuduilta ja lapsuusajoilta. Kotiseudultaan muualle muuttanut maistelee tuttuja makuja leipoessaan esimerkiksi Pohjanmaan, Ahvenanmaan, Rauman tai Naantalin piparkakkuja. Lapsuuden kodin perintöpipareita taas ovat Isoäidin parhaat, Anopin nuoruusmuistot tai Oikein vanhat piparkakut.

Yksi suosikki suomalaisten kahvipöydissä ovat edelleenkin Paraisten piparkakut, joiden reseptin on kehittänyt rouva Lyydia Ekroos Paraisilta vuonna 1920. Reseptejä liikkuu kansan keskuudessa kymmenkunta, ja keittokirjoihinkin Paraisten piparkakut ovat ilmestyneet, mutta aito, alkuperäinen ohje pysyy salassa. (Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavastiKanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaanÄlä pese käsiäsi heti, kun olet levittänyt kipugeeliä – "Suurin virhe on, jos..."Tästä terveysseikasta matkailijoiden olisi hyvä olla tietoinen: "Kukaan ei tiedä kantavansa sitä"Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listastaTämä on sähköautojen "Akilleen kantapää" talvisin – "Tulee aika monelle yllätyksenä"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • 16:20
    Ruoka

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • 12:37
    Lääkkeet

    Älä pese käsiäsi heti, kun olet levittänyt kipugeeliä – "Suurin virhe on, jos..."

  • 09:39
    Lääketiede

    Tästä terveysseikasta matkailijoiden olisi hyvä olla tietoinen: "Kukaan ei tiedä kantavansa sitä"

  • 06:55
    Ravitsemus

    Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta