Mainos

Pilvenpiirtäjän kokoinen, nopeasti liikkuva asteroidi ohittaa Maan – lähimmillään sunnuntai-iltana

Nopeasti liikkuva, pilvenpiirtäjän kokoinen asteroidi 2002 AJ129 ohittaa Maan huomenna avaruuden mittakaavassa lähietäisyydeltä. Etäisyyttä Maan ja asteroidin välillä on pienimmillään runsaat 4 miljoonaa kilometriä. Vaaraa asteroidi ei aiheuta. 

Asteroidi 2002 AJ129:n halkaisija on 800-1100 metriä, mikä on saman verran tai hieman enemmän kuin maailman korkein pilvenpiirtäjä, Dubaissa sijaitseva Burj Khalifa, jonka korkeus on 828 metriä. Asteroidin liikkumisnopeus on 120 000 kilometriä tunnissa eli 34 kilometriä sekunnissa.

Asteroidista ei kuitenkaan koidu maapallolle mitään vaaraa.

Ohittaa Maan 4,2 miljoonan kilometrin päästä

Lähimpänä Maata asteroidi on Suomen aikaa kello 23.30. Tuolloin asteroidi ohittaa maan 4,2 miljoonan kilometrin päästä, mikä on kymmenkertainen matka verrattuna Kuun etäisyyteen Maasta.

2002 AJ129 havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain Havaijilla sijaitsevasta observatoriosta vuonna 2002. Se on luokiteltu "potentiaalisesti varalliseksi". Samaan kategoriaan kuuluvat kaikki asteroidit, joiden halkaisija on yli 140 metriä ja jotka ohittavat Maan alle 7,5 miljoonan kilometrin päästä.

Asteroidista ei kuitenkaan aiheudu mitään vaaraa.

– Olemme tarkkailleet asteroidia yli 14 vuotta ja tunnemme sen kiertoradan yksityiskohtaisesti, sanoo Paul Chodas Nasasta.

– Meidän laskujemme mukaan asteroidilla ei ole mitään mahdollisuutta – luku on nolla – törmätä Maahan nyt tai seuraavien sadan vuoden aikana, Chodas totesi aiemmin tällä viikolla julkaistussa tiedotteessa.

Edellisen kerran 2002 AJ129 ohitti Maan Nasan laskelmien mukaan vuonna 1904, tuolloin 3,1 miljoonan kilometrin päästä.

Maan tavoin myös 2002 AJ129 kiertää Aurinkoa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.