Pikkuveli jatkaa suomalaisperheen komeaa olympiaputkea Pekingissä – "Nyt pistetään ehdottomasti paremmaksi"

Maailmancupista poikkeava kilpailumuoto takaa sen, että Pekingin olympialaisiin nimetyt suomalaiskumparelaskijat saavat urakoida itsensä väsyksiin Genting Snow Parkin rinteessä. Olli Penttala aikoo lyödä kaksissa edellisissä olympialaisissa Suomea edustaneen Jussi-isoveljensä suoritukset. 

Olli Penttala, 26, jatkaa perheensä olympiaperinnettä, sillä Jussi Penttala kilpaili kumparelaskussa Sotshissa (27:s) ja Pyeongchangissa (29:s).

– Kyllähän se huikeata on edustaa Suomea. Kun valitettavasti veli ei päässyt kisoihin, niin nyt on edes toinen veljeksistä täällä edustamassa. Ihan huikeata, Olli Penttala kommentoi Suomen olympiajoukkueen pressissä keskiviikkona.

Kun veljesten tuloksia tutkii, maailmancupissa 28-vuotias Jussi on tehnyt kovempaa jälkeä, mutta MM-kisoista parempi sijoitus on Ollilla (kahdeksas Almatyssa vuonna 2021).  

Kuinkas käy olympiavertailussa Pekingin jälkeen?

– Nyt pistetään paremmaksi, ehdottomasti, Olli Penttala lataa hymyssä suin. 

Veljekset aloittivat lajin aktiivisen isän innostamana. 

– Päädyimme lajin pariin noin 15 vuotta sitten. Isä lumilautaili, ja hän oli sellainen, että hän laittoi meidät kokeilemaan kaikkia eri lajeja.

– Suksilla laskettelu oli aluksi vähän sellainen nössöjen laji, kun laskimme tasaista rinnettä. Sitten tuli freestyle. Vähän innostuimme siitä Jussin kanssa, ja sen jälkeen emme ole hirveästi ehtineet laudalla olla, Penttala kertaa. 

Isoveljeltään Penttala on saanut yhden ytimekkään ohjeen Pekingiä varten. 

– Jussi antoi sellaisen neuvon, että teet omaa juttuasi ja keskityt urheiluun. Sillä mennään, olympialaisten tunnelmaa aluksi hieman hämmästellyt Penttala summaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

67589390
Olli Penttala kuvattuna elokuussa 2020. 

"Lumi paljon aggressiivisempaa"

Neljä harjoituspäivää ja mahdollisesti jopa viisi kilpailulaskua kumparerinteessä, joka on "kova kuin kivi".

Näin Suomen kumparelaskijoiden valmentaja Eemeli Kallas avasi urheilijoiden urakkaa Pekingin olympialaisissa. 

– Olemme miettineet, miten saamme kisapaketin kasaan parhaalla mahdollisella tavalla niin, ettemme väsytä itseämme liikaa laskemalla, Kallas kommentoi.

Pekingin olympialaisten kisaformaatti eroaa paljon maailmancupista. Ensimmäisessä karsinnassa 30 laskijasta kymmenen parasta pääsee finaaliin. Toisessa karsinnassa, joka lasketaan juuri ennen finaalia, jäljellä olevista 20 urheilijasta parempi puolikas etenee loppukilpailuun. 

Finaali on kolmiosainen. Ensimmäisellä kierroksella joukosta putoaa pois kahdeksan heikointa, toisella kierroksella kuusi. Lopulta kuusi laskijaa mittelee mitaleista superfinaalissa.

– Lumi on erilaista, aika paljon aggressiivisempaa kuin Euroopassa, Kallas selvittää. 

Salonen ja Vierelä täydentävät Suomen trion

Suomen kumparejoukkueessa laskevat myös kolmansissa olympialaisissaan oleva Jimi Salonen, 27, sekä ryhmän kuopus Severi Vierelä, 20.

Salonen kantaa ehkä kovimmat menestyspaineet, sillä hänellä on tältä maailmancupkaudelta kaksi sijoitusta kuuden parhaan joukkoon – helmenä neljäs tila Rukalla viime joulukuussa. 

– Nämä suoritukset ovat tuoneet itseluottamusta. Sitä kautta olen lähtenyt rakentamaan. Kun saa vielä vähän parempaa täällä, niin se on hyvä, Salonen kaavailee. 

Vierelä on laskenut maailmancupia vasta reilun vuoden. Top30-sijoituksia on kertynyt viisi. 

– On hienoa edustaa Suomea tällaisissa kisoissa. Olen ylpeä siitä suorituksesta, että olen tänne asti päässyt, Vierelä toteaa. 

Miesten kumparelaskun ensimmäinen karsinta käydään torstaina kello 13.45 Suomen aikaa. Toinen karsinta on ohjelmassa lauantaina kello 12 ja kolmiosainen finaali samana päivänä kello 13.30.  

Lue myös:

    Uusimmat