Laskuintoa edelleen pursuava Enni Rukajärvi uusin virikkein olympiatriplajahtiin – "Voi tuntua aika tylsältä kokeneelle laskijalle"

Olympiakatsaus minuutissa: Päivän suomalaissuoritukset 1:12
Olympiakatsaus minuutissa: Pekingin kisojen suomalaissuoritukset torstaina 3. helmikuuta.

Suomen olympiatoivo Enni Rukajärvi on saanut lumilautailun perusasioista uutta virikettä laskemiseensa. 

Rukajärvi, 31, on Pekingin kisoissa samassa asemassa kuin maastohiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Alla on kahdet mitalin tuoneet olympialaiset, ja Kiinassa olisi mahdollista viimeistellä kolmen suora. 

– En halua liikaa miettiä sitä, parasta mahdollista suoritusta tavoitteleva Rukajärvi linjaa MTV Urheilulle. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Rukajärvi kilpailee Pekingissä slopestylessa ja big airissa, joista varsinkin ensin mainitusta suomalaislautailija on kahminut huimasti menestystä. Olympiahopean (2014) ja -pronssin (2018) lisäksi palkintokaapista löytyvät muun muassa MM-kulta ja arvostetun X-Gamesin voitto. 

Kaksi viimeksi mainittua ovat vuodelta 2011, joten Rukajärven ura huipulla on jatkunut jo yli vuosikymmenen. 

– Edelleen on hirveä into tuohon laskemiseen. Ja siihen, että haluan kehittyä ja pystyn kehittymään.

– Olen käynyt vähän vähemmän kisoissa viime vuosina. Sitten kun niissä käy, ne maistuvatkin enemmän, Rukajärvi huomauttaa.

"Pelkällä pyörimisellä ei pärjää"

Rukajärvi kertoo haastavansa itseään harjoittelussa asioilla, joita ei vielä osaa. Lisäksi hän on saanut virikkeitä uudistuneelta valmennukselta.  

Osa tätä on paneutuminen perusasioihin, kuten hyppyreistä temppuihin lähtöihin.

– Sitä on hiottu. Pystyn tekemään myös isompia temppuja, kun lähtö on kunnossa. Voi tuntua aika tylsältä kokeneelle laskijalle, että menee takaisin ihan perusjuttujen ääreen, mutta toisaalta pienilläkin jutuilla ja harjoittelulla saa uutta twistiä omaan laskemiseen, Rukajärvi linjaa.

Rukajärvi uskoo, että kokemuksesta on hyötyä taas kerran, sillä olympialaisissa tuomaristo arvostaa puhtaita suorituksia. "Pelkällä pyörimisellä ei pärjää", mutta Rukajärvi huomauttaa neljän vuoden välein esiin pomppaavasta ilmiöstä.  

– Kummasti tämä olympiavuosi puskee aina kehitystä, ja sitten tuolla on nälkäisiä nuoria, jotka haluavat pärjätä. Näinä vuosina nähdään usein uusia temppuja.

– Slopestylen naisten laskut ovat menneet teknisempään suuntaan. Pitää tehdä vaikeampia temppuja, ja sitten myös reililaskemisen taso on noussut. Jossain vaiheessa pystyin vielä itse erottumaan sillä, mutta nyt on hyvin kiritty sillä puolella, Rukajärvi analysoi.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Rukajärven olympiaurakkaa käynnistyy slopestylen karsinnassa Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä. Loppukilpailu on sunnuntain vastaisena yönä. 

– Pekingin slopestyleradan reilit ovat samantyyppisiä kuin aiemmissakin olympialaisissa. Ne ovat isommat kuin normaaleissa kisoissa, ja hyppyritkin ovat hieman erilaiset, Rukajärvi totesi Suomen joukkueen pressissä torstaina.  

Slopestyle-kilpailun jälkeen Rukajärvelle on edessä noin 200 kilometrin mittainen muutto Zhangjiakousta Pekingiin big airia varten. Se on edessä viimeisellä kisaviikolla.   

Suomen toinen edustaja naisten slopestylessa ja big airissa on Carola Niemelä. Miesten puolella Suomen värejä edustavat Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto

Lue myös:

    Uusimmat