Pikkupingviinejä suojellaan valvontakameroilla ja tekopesillä

Kameravalvonnasta ja tekopesistä etsitään apua pikkupingviinien tulevaisuuden turvaamiseen.

Maailman pienin pingviinilaji hupenee huolestuttavasti monilla alueilla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Pikkupingviini on maailman 17 pingviinilajista kaikkein pienin. Etelä-Australiassa ja Uudessa-Seelannissa elävän lajin yksilöt kasvavat 30 senttiä pitkiksi ja noin puolentoista kilon painoisiksi.

Yksi uhka lajille ovat vapaina liikkuvat lemmikkikoirat. Yksikin koira voi tuhota nopeasti useita pingviininpesiä.

– Jos jonkin alueen pingviinikantaa on elvytetty 10 vuotta ja sitten se romahtaa puoleen irrallaan liikkuvan koiran takia, yhdellä pienellä tapahtumalla voi olla todella suuri merkitys. Kestää vuosia palauttaa kanta aiemmalle tasolle, selittää Tasmanian Derwentin alueen pingviinien suojeluhankkeessa työskentelevä Luke Einoder.

Derwentissä tutkijat ovat rakentaneet pikkupingviineille tekopesiä ja seuraavat pesintöjen onnistumista kameroiden avulla.

– Torjumme rikkaruohoja, ennallistamme ympäristöä ja rakennamme tekopesiä pesinnän turvaamiseksi. Pystytämme myös kylttejä ja aitaamme alueita, jotta ihmiset ymmärtäisivät, ettei tänne pidä tuoda lemmikkejä, kertoo Derwentin suojeluhankkeen johtaja Christine Coughanowr.

Lemmikit eivät toki ole ainoa uhka pingviineille. Pikkupingviinit uivat päivässä jopa 100 kilometriä saalistaessaan kalaravintoa. Esimerkiksi öljyturmat, sopivien asuinpaikkojen väheneminen ja ilmastonmuutos uhkaavat lajin tulevaisuutta.

Pikkupingviiniä kutsutaan myös keijupingviiniksi tai sinipingviiniksi. Pikkupingviinit elävät keskimäärin seitsemän vuotta, mutta vanhin tavattu yksilö on ollut 24-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat