Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Pikkulasten ruokaan lisää karkeutta

lapsi
lapsiCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 10.04.2001 16:42

Pikkulasten ruoka on muuttumassa liian hienonnetuksi mössöksi ja siihen olisi syytä palauttaa purtava karkeus, huolehtii ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelusta. Lyytikäisen mukaan pureskelu on ravitsemuksen ohella tärkeää pikkulapsen hampaiden ja jopa puheen kehitykselle. - Pureskelua vaativa, karkeampi ruoka tuo lapsen ruokavalioon myös enemmän houkuttelevia makuja, tuoksuja ja värejä, sanoo työssään paljon pikkulapsiperheitä kohtaava Lyytikäinen.

Lyytikäisen neuvot lapsen karkeamman ruokavalion toteuttamiseksi ovat selkeät: ruuan karkeuttaminen aloitetaan vähitellen imeväisiän lopulla, kun hampaat puhkeavat. Lapsen käteen voi antaa purtavaa, kovaa leipää, juureksia ja hedelmiä. Hienot raaka-raasteet voi aloittaa jo 6 - 8 kuukauden iässä, ja porkkanapalasiin ja perunasuikaleisiin päästään 8 - 10 kuukauden iässä. - Jo yksivuotiaasta alkaen mukaan saa tulla kokolihaakin, kun se pilkotaan lautasella sopivan pieniin suupaloihin, Lyytikäinen opastaa.

Monipuolinen, tasapainoinen sekaruokavalio on Lyytikäisen mielestä pikkulapselle ravitsemuksellisesti turvallisin vaihtoehto. - Sekaruokavalion etuna on täysiarvoisen proteiinin saanti kasvavan lapsen tarpeisiin sekä riittävä raudan, sinkin ja seleenin saanti. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että liharuuasta saa esimerkiksi kaikkia seitsemää B-vitamiinia, hän korostaa.

Perheen yhteiset ruokailuhetket kunniaan

maitolasi ja tyttö kaataa
maitolasi ja tyttö kaataaCopyright Alma Media Oyj 2000

Lyytikäinen pitää pikkulasten ruokailussa tärkeänä myös perheen yhteisiä ateriahetkiä. - Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että yhteiset perheateriat pitäisi palauttaa kunniaan, hän sanoo. Perheen yhteisillä aterioilla lapsi oppii aikuisen mallin mukaan hyväksymään erilaisia ruoka-aineita. Lapsen tutustuttaminen ruuan rikkaaseen maailmaan luo pohjaa monipuolisen ruokavalion toteuttamiselle. - Arjen säännöllinen ruokarytmi luo pikkulapselle lisäksi turvallisuuden tunnetta ja auttaa osaltaan syömisen sisäiseen itsekontrollin kehittymiseen.

Perheen yhteisen aterian ei tarvitse aina välttämättä olla alusta loppuun saakka valmistettua kotiruokaa, vaan lapsille voi Lyytikäisen mielestä tarjota turvallisin mielin myös järkevästi valittua valmisruokaa. - Kotona ruokaa valmistettaessa voidaan hyvin kontrolloida rasvan ja suolan määrää, mutta tässä suhteessa teollinenkaan ruoka ei ole ongelma. Lyytikäisen mukaan suolan määrää voi säännellä viisailla valinnoilla. Rasvan määrän ja laadun suhteen taas kannattaa kiinnittää huomiota maidon, leipärasvan, ruuanvalmistusrasvan, juustolaadun ja jauhelihan rasvapitoisuuden valintaan. Lyytikäisen mielestä lisäaineista ei tarvitse olla huolissaan kuin joskus harvoin joidenkin suurkuluttajien kohdalla.

Lisätietoja: Ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen, arja.lyytikainen@jkl.fi (Finfood / MTV3 Internet)

Lisää aiheesta:

Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassaInhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • Eilen17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • Eilen14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"