Pikkukunnan seksuaalirikokset kasvoivat 90 prosentilla – poliisi selittää, mistä raju nousu johtuu

1:09
Katso video: Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset puhuttivat jälleen eduskunnassa

Itä-Uudenmaan poliisin alueella kirjattiin viime vuonna aiempaa enemmän seksuaalirikoksia.

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi tänään viime vuoden rikostilastot, joiden perusteella seksuaalirikokset kasvoivat yli 30 prosentilla. Viime vuonna kirjattiin 398 seksuaalirikosta, ja vuotta aiemmin 300.

Raiskausrikoksissa kasvua oli 30 prosenttia, ja lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä 22 prosenttia.

– Seksuaalirikoksia kirjattiin Itä-Uudellamaalla viime vuonna lähes kolmannes edellisvuotta enemmän. Selvää kasvua on niin raiskausrikosten määrässä, seksuaalisten ahdistelujen, lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen kuin muidenkin seksuaalirikosten määrässä, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

Suurimat kasvuluvut Nurmijärvellä ja Hyvinkäällä

Suurimmat muutokset tilastoitiin Nurmijärvellä ja Hyvinkäällä.

Nurmijärven osalta seksuaalirikokset kasvoivat 90 prosentilla, ja raiskausrikokset 200 prosentilla. Seksuaalirikoksia kirjattiin Nurmijärvellä viime vuonna 19 kappaletta, kun vuotta aiemmin määrä oli 10.

Hyvinkäällä kasvu seksuaalirikoksissa oli 79 prosenttia, ja raiskausrikoksissa 142 prosenttia. Vuonna 2017 seksuaalirikoksia tapahtui 24 kertaa, kun viime vuonna määrä oli 43.

Ilmoituskynnys madaltunut

Poliisin mukaan Itä-Uudenmaan seksuaalirikosten määrän kasvua selittää tiedonkulun tehostuminen eri viranomaisten välillä.

– Meillä on käytössämme aiempaa suoremmat kanavat, joiden kautta seksuaalirikokset tulevat paremmin tietoomme myös yhteistyötahoilta ja päätyvät asianomaisten suostumuksella tutkittaviksi. Toisaalta tilastoista näkyy myös se, että ilmoituskynnys seksuaalirikoksista on madaltunut.

Poliisin mukaan seksuaalirikoksia ei ole välttämättä tapahtunut aiempia vuosia enemmän, vaan ilmoitusmäärien taustalla on se, että aiempaa useampi seksuaalirikos päätyy poliisin tietoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja