Mainos

Pikavipit pahentavat peliongelmaisten ahdinkoa

Pikavippitarjonta on paisunut entisestään. Lähes vapaana rehottavilla markkinoilla on nykyään jo noin 60 firmaa, jotka tarjoavat lyhytaikaista lainaa korkeilla kustannuksilla. Houkutus on monelle peliriippuvaiselle liian suuri. Lisää pelirahaa tai varoja vanhojen velkojen maksuun tilataan kännykällä.

Ongelmapelaajien auttavan puhelimen Peluurin projektipäällikön Tapio Jaakkolalle pikavipit ovat tuttuja.

- Niitä käytetään paljon. Peliongelmainenhan pyrkii rahoittamaan pelaamistaan kaikin keinoin. Pikavipit ovat helppo tapa saada rahaa nopeasti lähes milloin vain. Esimerkiksi pankkilainoja on huomattavan paljon vaikeampi saada.

Peliriippuvuutta ja pikavippejä käsitellään myös tutkija Jaana Lähteenmaan Stakesille tekemässä artikkelissa. Lähteenmaa myöntää, että myöhemmin julkaistavat tutkimustulokset vahvistavat käsitystä peliongelmaisten turvautumisesta pikavippeihin.

Jaakkola haluaisi Suomeen mahdollisuuden, jossa ihminen voisi asettaa itselleen luottokiellon.

- Aika monet peliongelmaiset sanovat, että he haluaisivat itse estää luoton myöntämisen itselleen. Luottokielto suojaisi silloin, kun pelaaminen ryöstäytyy käsistä.

Peluurin pitämän tilaston mukaan peliongelmaisista vähintäänkin joka neljännellä on jonkinlaista pelaamisesta aiheutuvaa velkaa.

- Tämä on todennäköisesti alakanttiin oleva luku, sillä kaikkien soittajien kanssa velka-asioista ei edes keskustella. Velan suuruus riippuu siitä, mitä pelejä henkilö pelaa. Jos pelataan isoilla summilla urheiluvedonlyöntiä tai nettipokeria, niin jo lähes puolella on pelaamisesta aiheutuvia velkoja.

Peliriippuvaiset käyttävät pikavippejä paitsi pelien rahoittamiseen, myös vanhojen velkojen hoitamiseen. Toisinaan rahaa tarvitaan myös ihan tavalliseen elämään.

- Erään peliongelmaisen vaimo kertoi, että mies saattoi jäädä ennen kauppaan menoa liikkeen pihalle näpyttelemään kännykkäänsä. Mies tilasi pikavipin, jolla tilille saatiin rahaa ruuan ostamiseksi perheelle. Rahat olivat hävinneet pelaamiseen, Jaakkola kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.