Pikaremontti päivässä: tuppeensahattua jalavaa katseenvangitsijaksi olohuoneeseen

Sisäseinän koristukseksi laitettiin varsin erikoista puuta: tuppeensahattua jalavaa, jonka isäntä oli kaatanut omasta pihastaan ja sahauttanut laudoiksi.

Toiselta puolen höylättyjen lautojen pituus oli noin 2,5 metriä ja paksuus 18 mm. Laudoissa oli tietysti erilaisia epäsäännöllisyyksiä ja joitakin isoja oksanreikiä, mutta noin 160 cm korkuiseksi puolipaneeliksi tätä hyvin kaunissyistä lautaa riitti reilusti.

Tuppeensahatun laudan katkaiseminen täsmälleen suorakulmaisesti on hiukan mutkallisempaa kuin tavallisen laudan. Sen reunat ovat kaukana suorasta, joten suorakulmaa siihen ei voi asettaa.

Arvioimme laudan keskikohdan ja laitoimme siihen pitkän vatupassin linjariksi ja käytimme sitä suorakulman tukena. Näin saimme piirrettyä apuviivan, jonka mukaan lauta katkaistiin käsisirkkelillä. Näin laudalle saatiin suorat päät.

Paneelilaudoitus tehtiin lomalaudoituksen tapaan. Alle siis ladottiin lautoja harvakseltaan siten, että niiden väliin jäi selvä rako, ja niiden päälle samalla tavalla toinen lautakerta, jolla peitettiin raot.

Takana olevan seinän pinnassa oli säkkikangaspintainen 10-12 mm halltex-levy 12 mm lastulevyn päällä, joten lautojen kiinnittäminen oli yksinkertaista..

Lautoja lähdettiin kiinnittämään seinän keskellä olevan oven molemmista reunoista. Ensimmäisten lautojen reunat ajettiin suoriksi, jotta ne istuivat siististi oviaukon pystylistoja vasten. Paneelin reunoihin ei tullut listoja, ei myöskään lattialistaa, sillä lomalauta jättää lattianrajan näkyviin todella nätin näköisesti. Eikä suora lista oikein sopisikaan ulkonäöltään yhteen tuppeensahatun laudan kanssa.

Alempia lautoja mallattiin ensin silmämääräisesti seinään sopivan jaon selvittämiseksi; millintarkasta työstähän ei nyt ollut kysymys. Laudat kiinnitettiin seinään reunoistaan 50 x 3,5 mm ruuveilla. Pintalaudat puolestaan kiinnitettiin niihin viimeistelynaulaimella, joten kaikki kiinnitykset jäivät piiloon.

Paneelin yläreunaan kiinnitettiin 4-5 cm levyinen hattulauta, joka valmistettiin sahaamalla se mahdollisimman suorareunaisen laudan reunasta. Suoraksi sahattu reuna asetettiin seinää vasten eli tuppipuoli jäi näkyväksi reunaksi. Tämäkin lauta kiinnitettiin viimeistelynaulaimella.

Viimeistelyn voi tehdä myös etukäteen puuvahalla tai öljyllä tai millä itse kukin sen nyt katsoo parhaaksi tehdä. Tässä asukas halusi kuitenkin laudat ensin seinään, minkä jälkeen hänen oli helpompi päättää mieleisestään pintakäsittelystä ja tehdä se sitten jälkikäteen. Öljy tai vaha tulevat sitten aikanaan korostamaan ja syventämään jalavalaudan poikkeuksellisen kaunista sävyä ja syyrakennetta.

Lisätietoja:

Tässä nähdyt laudat asukas sai omasta pihastaan kaadetusta jalavasta.

Tuppeensahattua lautaa on joskus saatavissa myös puutavaraliikkeistä, josta niitä kannattaa kysellä.

Lue myös:

    Uusimmat