Piispa Laajasalo avautuu lukuisista selvityspyynnöistä: "Koen Johanna Korhosen tavan toimia epäreiluna vainoamisena"

Teemu Laajasalo: Kirkon rahankäytön pitää olla läpinäkyvää 4:16

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen pyysi poliisia ja verottajaa selvittämään Helsingin piispan Teemu Laajasalon asumisjärjestelyitä. Laajasalo kokee olevansa epäreilun vainoamisen uhri.

Helsingin hiippakunnan mukaan Korhonen ei ole pyytänyt asiasta selvitystä tai kysynyt virka-asunnosta tai sen käytöstä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta.

Video: Teemu Laajasalon mukaan kirkon rahankäytön tulisi olla läpinäkyvää.

– Vuokranmaksutapa vaikuttaa Verohallinnon ohjeen vastaiselta toiminnalta ja voi täyttää verovälttelyn tunnusmerkit, Korhonen kirjoittaa selvityspyynnössään.

Helsingin hiippakunta puolustaa Laajasalon asumisjärjestelyjä, ja toteaa tiedotteessaan, että piispan virka-asuntoon liittyvät vieraanvaraisuusperiaatteet on hyväksytty tuomiokapitulin istunnossa jo toukokuussa 2018. 

– Korhosella on läsnäolo- ja puheoikeus istunnoissa, tiedotteessa näpäytetään.

Asuntoon kohdistuva rasite hyvitetään tukemalla vuokraa

Helsingin piispan koti eli piispala on sijainnut kolmen viimeisen piispan aikana samassa talossa kohta 30 vuoden ajan. 

Helsingin hiippakunnan mukaan piispan virka-asunnon tarkoituksena on varmistaa, että piispalla on käytössään sellainen koti, johon hän voi kutsua vieraita ja yhteistyötahojen edustajia. Piispan luona käy erilaisissa tilaisuuksissa ja yksittäisissä tapaamisissa satoja ihmisiä vuodessa.

Osaa piispan kodista käytetään siis virkaan liittyvien tehtävien hoitamiseen, jonka vuoksi asuntoon kohdistuu rasitus, joka hyvitetään tukemalla vuokraa.

"Koen epäreiluna vainoamisena"

Korhosen väitteiden mukaan Laajasalo asuu 233 neliön kokoisessa virka-asunnossa, mutta maksaa siitä vuokraa vain 93 neliöstä. 

Hiippakunta kertoo, että tieto pitää paikkansa, mutta vuokranmaksuperiaatteet ovat olleet julkisia jo pitkään. 

– Piispa on maksanut vuokraa maaliskuusta marraskuuhun siten, että laskennallisesti on arvioitu asunnosta 93 neliötä olevan kokonaan yksityisessä käytössä. Määrä ei koostu pelkästään yksittäisistä huoneista vaan eri tiloja on jaettu prosentuaalisesti sen mukaan, onko tila osin tai kokonaan viranhoitoon liittyvässä käytössä, Helsingin hiippakunnasta todetaan.

Piispa Laajasalo päättää tiedotteen toteamalla olevansa epäreilun vainon uhri.

– Koen Korhosen tavan toimia kyselemättä ja selän takana epäreiluna vainoamisena. Johanna Korhonen on toiminut hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana sekä minun että edeltäjäni aikana ja vieraillut usein piispan asunnossa. Helsingin piispan virka-asunnon käyttö- ja verotusperiaatteet tuskin ovat tulleet Korhoselle yllätyksenä tänä syksynä, hän kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat