Mainos

Diakoni HS-mielipidepalstalla: Joudumme vaihtamaan maidon vedeksi, kun kirkon johtotasolla ostetaan samppanjaa

Kirkon varojen holtiton käyttö Helsingissä herättää yhä enemmän huomiota seurakuntalaisten keskuudessa. Tänään Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakoniassa toimiva diakoni ja työnohjaaja Virpi Liirus-Mäkelä kysyy Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, miten hänen pitäisi kertoa seurakuntalaisille kirkon varojen käytöstä.

Virpi Liirus-Mäkelä työskentelee päihde- ja kriminaalityössä ja tapaa diakonialounailla käyviä, monista syistä köyhiä ihmisiä. Juuri näiden kaikista köyhimpien palveluita supistetaan rahapulaan vedoten. Samaan aikaan rahaa näyttää riittävän muualle yllin kyllin.

– Määrärahat ovat rajalliset. Hyväksyn sen, kun verorahat vähenevät. Ymmärrykseni ei kuitenkaan riitä siihen, että joudumme vaihtamaan lounaalla käyvien lasillisen maitoa vedeksi, jotta pysymme budjetissa, jos johtotasolla ostetaan samppanjaa ja Coca-Colaa työnantajan laskuun, Liirus-Mäkelä kirjoittaa.

"Köyhien sviitit ovat kirkon lattialla"

Liirus-Mäkelä kritisoi voimakkaasti myös Helsingin piispan Teemu Laajasalon Kallion kirkkoherrana tekemää Israelin-matkaa. Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen lähetti viime viikolla Laajasalolle kahdeksansivuisen kirjeen, jossa ihmetteli Laajasalon Israelin-matkaa.

Korhonen sanoo, että Laajasalo ei tehnyt matkasta normaalia virkamiesmääräystä, vaan vei asian seurakuntaneuvostoon ja ilmoitti matkansa olevan opintomatka. Hotelliyöpymisistä ei ole kuitteja mutta luottokorttiyhtiön tietojen mukaan Laajasalo asui Tel Avivissa hotellissa, jossa kolmen yön majoitus maksoi 834 euroa.

Liirus-Mäkelä kertoo, että kirkon asiakkaiden, asunnottomien "sviitit" ovat kirkon lattialla.

– Mitä vastaan ihmisille, kun he ihmettelevät uutisia kirkon varojen käytöstä? Kerronko, että kaikkia seurakuntien jäseniä koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet?

"Kelassa ei voi hukata kuitteja ilman seuraamuksia"

Liirus-Mäkelä sanoo mielipidekirjoituksen motiiviksi kysymyksen oikeudenmukaisuudesta. Hän sanoo olevansa "surullinen näkyväksi tulleesta". Hänen mukaansa kirkon työntekijät ovat tunnollisia ja hoitavat velvoitteensa asianmukaisesti. He myös kulkevat ihmisten rinnalla, kun hätä on suurin.

– Esimies ansaitsee luottamuksen olemalla oikeudenmukainen ja tasapuolinen sekä toimimalla niin, että tekemiset kestävät tarkastelun. Samaa odotetaan työntekijältä. Sitä edellytetään seurakuntalaisiltani Kelassa ja kaupungin sosiaalitoimessa: ei voi hukata kuitteja ilman seuraamuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.