Selvitys: Piispa Teemu Laajasalon luottokorttikuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa

Piispa Teemu Laajasalo pyytää anteeksi 2:15

Helsingin Kallion kirkon ex-kirkkoherran Teemu Laajasalon luottokorttiostosten kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa kolmelta viime vuodelta, käy ilmi Helsingin seurakunnan tiedotteesta.

Helsingin seurakuntayhtymä tilasi ulkopuolisen selvityksen seurakuntien johdon luottokortinkäytännöistä ja matkalaskuista vuodelta 2017. Teemu Laajasalon pyynnöstä tutkintaa tehtiin hänen osaltaan pidemmältä ajanjaksolta, vuosilta 2013-2017.

– Luottokorttiostoja oli tuolla jaksolla yhteensä 351. Kolmelta viime vuodelta kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa. Kahdessa majoituksessa kustannus oli ollut liian korkea. Tarkastuksessa ei ole näitä kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todettu poikkeuksellisia ostoja, ja tarkastuksen mukaan selvitykset ovat riittävät ja asianmukaiset, tarkastustoimikunnan puheenjohtaja Pertti Sundberg kertoo.

Teemu Laajasalo ilmoitti aikovansa maksaa takaisin liian kalliista matkoista aiheutuneet kulut ja korvaavansa virheellisesti merkityn päivärahan.

Suurimmaksi osaksi asianmukaista – epäselvyyksiä 7 685 euron edestä

Selvityksen mukaan seurakuntien johdon luottokorttiostot ja matkalaskut olivat suurimmaksi osaksi asianmukaisia. Noin viiden kortinhaltijan toimittamissa tositteissa oli kuitenkin puutteita, yhteensä 7 685 euron edestä.

Tarkastustoimikunnan puheenjohtaja Pertti Sundbergin mukaan kaikkien kuitteja toimittamatta jättäneiden henkilöiden osalta ostoihin saatiin kuitenkin asianmukainen selitys.

Helsingin seurakuntayhtymän mukaan selvitys vahvistaa yhtymän sisäisen tarkastuksen syksyllä tekemän havainnon siitä, että kuittien säilyttämisessä ja selitteiden laatimisessa on ollut merkittäviä puutteita sekä laskujen hyväksyntäprosesseissa aukkoja.

Seurakuntayhtymä aikoo muuttaa toimintatapojaan. 

– Luottokortinkäytön ohjeistusta on tarkennettu. Edustamista, vieraanvaraisuutta ja henkilöstön muistamista koskeva uusi ohjeistus on menossa yhteisen kirkkoneuvoston ja seurakuntaneuvostojen hyväksyttäväksi maaliskuussa, seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki kertoo tiedotteessa.

Laajasalo laittoi puheensa alun vitsiksi –"Call me" 0:39

Lue myös:

    Uusimmat