Mainos

Piiskasta luovuttu, tukkapöllyt ja luunapit tuttuja osalle lapsista

Suomalaiset vastustavat lasten ruumiillista kurittamista yhä yksimielisemmin, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton kysely.

Neljä viidestä vastaajasta, 79 prosenttia, on sitä mieltä, että ruumiillinen kurittaminen ei ole hyväksyttävä kasvatuskeino edes poikkeustapauksessa. Vielä vuosikymmen sitten tätä mieltä oli hieman yli puolet suomalaisista, 53 prosenttia.

Kuritusväkivallan hyväksyvien määrä on kymmenessä vuodessa pienentynyt noin kolmasosasta alle kuudesosaan. Kannastaan epävarmoja on entistä vähemmän.

Kyselyn mukaan lapsiperheiden vanhemmat vastustavat kuritusväkivaltaa vielä jyrkemmin kuin muut. Silti neljäsosa vanhemmista kertoo tukistaneensa joskus lastaan.

Lastensuojelun Keskusliitto katsookin, ettei tukistamista ja luunapin antamista välttämättä tunnisteta väkivallaksi. Piiskan antaminen on sen sijaan tutkimuksen mukaan jäänyt täysin historiaan.

– Koivuniemen Herra on nykyajan lapsille tuntematon. Jatkamme silti työtä sen eteen, että myös tukkapöllyt, luunapit ja nöyryyttäminen kasvatuskeinoina siirtyisivät historiaan, sanoo toiminnanjohtaja Seppo Sauro Lastensuojelun Keskusliitosta.

Erot miesten ja naisten asenteissa ovat kaventuneet. Vielä 1980–90-luvuilla miehet hyväksyivät kuritusväkivallan selvästi useammin kuin naiset.

Taloustutkimuksen kyselyssä oli mukana runsaat tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista. Kysely tehtiin tammi- ja helmikuun vaihteessa.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun ruumiillinen kurittaminen kiellettiin Suomessa lailla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.