Miten toimia, kun nuohous vapautuu kilpailulle? Näin asiantuntija ohjeistaa: Sovi hinnoista jatkossa etukäteen

Viimeiset piirinuohoussopimukset päättyvät kesäkuun lopussa. Tämä merkitsee sitä, että nuohous vapautuu kilpailulle kaikkialla Suomessa maanantainsta alkaen.

Vastedes nuohooja ei toimi enää alueellaan yksinoikeudella, vaan nuohouspalvelun voi kilpailuttaa eri yrittäjien kesken.

Hinnasta kannattaa sopia etukäteen

Piirinuohousjärjestelmässä pelastuslaitokset kilpailuttivat ja valitsivat yksinoikeudella tietyllä alueella toimivan nuohoojan ja määräsivät hinnan. Jatkossa nuohousyrittäjät tarjoavat palvelujaan suoraan asiakkaille ja hinnat määräytyvät markkinoilla.

– Hintasääntelyn päättyessä nuohouksen hinta on syytä selvittää ennen sopimista, ettei tule yllätyksiä, sisäministeriön yli-insinööri Jaana Rajakko kommentoi uudistusta STT:lle huhtikuussa.

Kokemuksia kilpailun vaikutuksista on saatu muun muassa Etelä-Karjalassa ja Itä-Uudellamaalla, jossa uudistus tapahtui jo aiemmin. Muutokset ovat jääneet pieniksi.

– Pelastuslaitoksilta saatu yleinen kokemus on, että kilpailulle vapautuneen nuohouksen hinta on seurannut piirinuohouksen hintatasoa, Rajakko sanoi.

Rajakon mukaan yhden hormin ja tulisijan nuohous on maksanut keskimäärin hieman alle 50 euroa.

Harvaan asuttujen alueiden palvelutaso huolena

Uudistuksen häviäjiksi on ennakoitu haja-asutusalueiden asukkaat, joita aiempi piirinuohouksen järjestelmä suojeli. Muun muassa omakotiliitto on saanut valituksia, että palvelua ei harvaan asutuilla alueilla ole aina ollut saatavilla ja nuohoojien kilometrikorvaukset ovat nostaneet laskun loppusummaa.

Huolia haja-asutusalueilla aiheuttaa sekin, että kilpailutilanteessa nuohoojat saattavat siirtyä tiheään asutuille seuduille, joilla työtä on tarjolla paljon.

Nuohousalan keskusjärjestö listaa omilla verkkosivuillaan ammattitutkinnon suorittaneita nuohoojia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja