Piirakkaa

Kaipaan herkullista ja helppoa piirakan ohjetta!
t. Matti
Suolaiset piirakat ovat helppoa tarjottavaa yllätysvieraille tai vaikka kiireisen kotikokin iltapalaksi tuoreen salaatin kera. Piirakkatäytteeseen on mukava käyttää kaikkea mitä kaapista löytyy. Valmiilla voitaikinalevyillä homma helpottuu entisestäänkin, vaikka ei murotaikinankaan valmistaminen mitään kovin työlästä puuhaa ole. Seuraavassa muutamia vinkkejä maukkaiden piirakoiden ystäville.

Pakastimeen on hyvä varata aina muutama voitaikinalevy yllättävien tilanteiden varalta. Taikinalevyistä valmistuu helposti niin piirakkapohja kuin pasteijatkin. Piirakan voi valmistaa piirakkavuoassa tai irtopohjavuoassa. Irtopohjavuoan pohjalevy kannattaa vuorata leivinpaperilla. Näin valmis ja jäähtynyt piirakka on helppo siirtää tarjoiluvadille.

Voitaikinalevyt levitetään tasaisesti voidellun piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Saumat tasoitetaan sormilla ja vuoan yli menevät taikinan osat leikataan pois. Pohja pistellään haarukalla. Voitaikinapohjaa ei tarvitse kypsentää etukäteen, jos täytetty piirakka kypsennetään uunin aivan alimmaisella tasolla.

Varaa piirakkapohjaa varten 3-4 voitaikinalevyä TAI valmista pohjaa varten murotaikina:

Murotaikina suolaisten piirakoiden pohjaksi (paipohja)

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia
2-3 rkl vettä tai 1 kananmuna

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi kuivat aineet margariinin kanssa tasarakeiseksi muruseokseksi. Lisää vesi tai kananmuna nopeasti sekoittaen. Älä sekoita liikaa, jotta taikina ei sitkisty. Tasoita taikina voidellun piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisijaltaan noin 25 cm) jauhotetuin sormin. Pistele pohja haarukalla, jotta se kypsyy tasaisesti. Kypsennä pohja uunin alatasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia. Täytä vasta tämän jälkeen ja kypsennä uudelleen.

Vinkki: Piiraspohjan reunat laskeutuvat paistamisen aikana. Tämän voi estää kaatamalla pohjalle (ja reunoille asti) kuivia herneitä leivinpaperin päälle. Herneet tukevat pohjan reunoja.

Mehevät täytteet

Piirakoiden täytteeksi voi valita lähes kaikkea mitä kaapista sattuu löytymään (vihanneksia, juureksia, sieniä, leikkeleitä, juustoja, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, yrttejä, kalaa, kalasäilykkeitä). Muutamia perusperiaatteita kannattaa kuitenkin noudattaa.
- Ruskista sipulia ennen täytteeseen lisäämistä. Näin maku paranee ja ylimääräinen neste haihtuu pois.
- Kypsennä raa'at lihatuotteet (broilerisuikaleet, jauheliha) ennen täytteeseen lisäämistä.
- Käyttäessäsi täytteeseen juureksia raasta ne erityisen hienoksi raastimella.
- Kasvikset kannattaa kuullottaa pannulla tilkassa öljyä ennen täytteeksi käyttämistä (ylimääräinen neste haihtuu).

Piirakan täytteet sekoitetaan keskenään ja maustetaan hyvin. Täyte kaadetaan piirakkapohjalle (kypsennetylle murotaikinapohjalle tai raa'alle voitaikinapohjalle) Tämän jälkeen lisätään neste.

Piirakkaan lisättävä neste on useimmiten kermaa. Kermaksi käy niin kevyt-, kahvi-, vispi-, kuin kuohukermakin. Mehevin lopputulos saavutetaan kuohu-, tai vispikermalla. 1 dl:aa nestettä kohti varataan 1 kananmuna sitomaan seosta. 25 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan varataan nestettä 2-3 dl. Mehevyyttä voidaan lisätä vielä juustoraasteella, home- tai tuorejuustolla.

Piirakka kypsennetään uunin alimmalla tasolla. Tämä on tärkeää etenkin käytettäessä voitaikinapohjaa, jota ei ole kypsennetty etukäteen. Piirakka kypsyy täytteen määrästä riippuen 200-225 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Näillä ohjeilla onnistuu piirakka kuin piirakka, vain mielikuvitus oin rajana. Jo kaipaat aluksi tarkempia ohjeita kokeile vaikka seuraavia:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja