Piikki Kimi Räikköselle? Alfa Romeo -pomo suitsuttaa Valtteri Bottaksen toimintaa tallin tehtaalla: "Se on megatärkeää lisäarvoa"

Valtteri Bottas on aloittanut aikakautensa Alfa Romeolla väkevästi. Tallipäällikkö Frederic Vasseurin silmissä Bottaksen vakuuttavimmat ansiot eivät kuitenkaan ole peräisin radalta.

Bottas on lukeutunut kauden seitsemänä ensimmäisenä GP-viikonloppuna keskikastin kärkikuljettajiin. MM-pisteissä hän on kahdeksantena, vain kymmenen pisteen päässä entisestä tallikaveristaan Lewis Hamiltonista.

Tuskin kukaan osasi ennen kautta odottaa tällaista, varsinkaan, kun viidellä Mercedes-kaudellaan Bottas ei ollut kertaakaan seitsemän osakilpailun jälkeen näin lähellä Hamiltonia. Lähimmäs hän pääsi 2019 ollessaan 29 pisteen päässä.

Vasseurin mukaan Bottas on tehnyt auton ratissa täydellistä työtä, mutta tallin kannalta Bottaksen merkittävin työpanos näkyy Hinwilin-tehtaan käytävillä.

– Hän on tuonut lisäarvoa ennen kaikkea auton ulkopuolella. Se tapahtuu palavereissa ja tehtaalla. Kyse on siitä, miten hän aina ajattelee tallia eikä itseään. Hän yrittää aina saada parhaan mahdolisen irti niistä 500 ihmisestä, jotka työskentelevät tehtaalla, Vasseur sanoi Racingnews365-sivuston mukaan.

Lausunnot voi tulkita jopa jonkinlaisina piikkeinä Alfa Romeon edellisten kuljettajien, muun muassa Kimi Räikkösen suuntaan.

– Joka kerta, kun hän tulee simulaattoriin, hän jää kahdeksi tunniksi kiertämään tehdasta, osasto osastolta. Hän yrittää motivoida työntekijöitä. Se on näkymätön osa hänen työtään, mutta minun mielestäni se on upeaa. Olemme muita pienempi talli, ja tarvitsemme parhaan irti jokaisesta, Vasseur sanoo.

– Valtteri on vakuuttunut siitä, että hänen täytyy olla osaltaan tuomassa motivaatiota. Kun hän tulee tehtaalle, hän nousee lavalle ja puhuu kaikille. On vaikea arvioida tämän kaiken arvoa kierrosajaksi muutettuna, mutta se on ratkaisevaa, megatärkeää lisäarvoa. 

Vasseur kertoo todistaneensa henkilökohtaisesti, miten Bottas viettää tehtaalla enemmän aikaa kuin kuljettajan periaatteessa olisi tarpeen.

– Hän motivoi jokaista tiimin jäsentä: turvamiehistä tuotanto-osastolle, insinööreistä ja aerodynamiikkaosastolta aina markkinointi- ja talousosastolle.

– Meidän liiketoimintamme on erilaista kuin muissa yrityksissä. Muut raportoivat neljä kertaa vuodessa, meillä raportit tulevat viikoittain (radalla), ja ne raportit ovat myös julkisia. Minulle kaikkein tärkein asia on se, että heknilökunnan täytyy olla vakuuttunut siitä, että he ovat osa tulosta. Jos he ajattelevat toisin, he menettävät motivaationsa.

Vasseurin mukaan Bottas osaa viedä tehtaan henkilökunnalle sitä kaikkein keskeisintä viestiä:

– Jos teemme työmme hyvin, näymme kuvissa yhä useammin, houkuttelemme yhä enemmän yhteistyökumppaneita ja saamme yhä isomman budjetin, joka auttaa kehitystyössä.

– Tämä on avain menestykseen.

Aikaisemmalla urallaan ART-tallia pikkuformuloissa johtanut Vasseur tutustui Bottakseen jo 2009, kun tämä päätyi ajamaan hänen talliinsa. Yhteisen historian pohjalta Vasseur sanoo, ettei ole millään tavalla yllättynyt, kun Bottas on puhjennut kukkaan vapauduttuaan Hamiltonin varjosta Mercedeksellä.

– Olin aina vakuuttunut siitä, että hän olisi ihan eri tyyppi päästessään johtavaksi kuljettajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat