Pihasuunnittelu annetaan nyt ammattilaiselle – tavoitteena näyttävyys ja helppohoitoisuus

Puutarhasuunnittelijoita käytetään yhä useammin uusien talojen pihojen suunnitteluun. Tämän vuoden trendinä Lahden pihapiirimessuilla nähtiin isoja terasseja ja katettuja pergoloita. 

Lahden pihapiiri messujen ideapihat suunnitelleen Susanna Rantasen mukaan suomalaiset haluavat nyt lisää luonnonmukaisuutta pihoilleen.

– Puutarhaan toivotaan luonnonmukaisuutta sijoittamalla erilaisia kasveja sekaisin kuten luonnossakin. Nyt myös hyötykasvit sijoitetaan perennapenkkeihin.

Lisäksi laatikkoviljely lisää suosiotaan, kun yrtit ja marjat halutaan omalta pihalta.

Pihoja sisustetaan nyt kuten olohuoneita, joissa on erilaisia tunnelmia eri puolilla pihaa. Puutarhasuunnittelijan käyttö onkin vakiintumassa, erityisesti uusissa taloissa. 

 – Halutaan, että piha näyttää hyvältä uuden talon kanssa, mutta enenemässä määrin myös vanhoja pihoja halutaan uudistaa.

– Varsinkin pergolat ja terassit ovat erittäin suosittuja. Niistä tehdään oikeita kesäolohuoneita kattamalla ja sisustamalla ne.

Vanha piha uusiksi

Näyttävyys mutta helppohoitoisuus ovat myös lahtelaisten Nuutiloiden mielessä. Maatilan vanha pihapiiri kaipaa uudistamista. Isäntä Matti Nuuttilan mukaan kaikki uudistetaan, että pihaan saadaan yksinkertaisuutta eivätkä pihatyöt vie liikaa aikaa.

– On niin paljon kaikenlaista muuta harrastusta, että en ehdi olla jatkuvasti puutarhatöissä. Nurmikon leikkaaminen on turhaa ajanhukkaa. Pääsisäänkäynnin edessä olevaa nurmikenttää pienennetään ja vanhoja puita sekä pensaita hävitetään.

Emäntä Marja Repo lisää, että keskellä voisi olla viheraihe ja ympärillä olisi ajotie.

– Haluamme, että sisääntulo talolle on vaikuttava ja selkeä. Talon eteen ajattelimme ympyrää, jonka keskellä on viheraihe ja tie rajataan sekä päällystetään murskeella.

Isännän mukaan ajotien keskellä voisi olla vielä vesiaihe.

– Jos jäljelle jäävät nurmikot rajataan selvästi, niin robottileikkuri voisi hoitaa ajotyöt.

Hyötytarhaa kasvatetaan - kukkia vähennetään

Myös Nuuttilassa toiveena on hyötytarhan laajentaminen entisestään.

– Vadelmia voisi lisätä reilusti ja vanhoja mustaviinimarjapensaita pitää myös uusia, pohtii Matti Nuuttila.

– Haluamme perunat, porkkanat ja yrtit omasta pihasta. Meillä on ollut jo viljelylaatikoita, mutta nyt haluamme ne korkeampina, että ei tarvitse vanhoilla polvilla kyykkiä, lisää Marja Repo.

Isäntäväki aikoo palkata puutarhasuunnittelijan, jotta vältytään pahimmilta virheiltä ja säästetään rahaa, kun ei tule hankittua vääränlaisia kasveja.

– Minä uskon, että sillä ympäristöllä, jossa me elämme, on valtavan suuri merkitys. Minun mielestäni on tärkeätä, että piha antaa meille voimaa ja energiaa. Sen tulee olla riittävän rauhallinen ja viihtyisä ympäristö, lisää Marja Repo.

Lue myös:

    Uusimmat